Κινηματογράφοι - Όσκαρ


Ήταν Δεκέμβριος του 2004, όταν όλοι εμείς που μένουμε στα Κάτω Πατήσια θεωρήσαμε πως αποχαιρετούμε το Όσκαρ για πάντα. Λίγα μέτρα πιο εκεί, στον Άγιο Ελευθέριο, η Ster Cinemas άνοιγε το δεύτερο μεγάλο συγκρότημα στην Αθήνα, έναν υπερσύγχρονο πολυκινηματογράφο 10 αιθουσών. Ένα πράγμα θα σας πω: Το Ster έκλεισε, το Όσκαρ υπάρχει ακόμα! Και πολύ καλά κάνει δηλαδή, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της γειτονιάς, εκεί στο ίδιο σημείο, απέναντι από τον σταθμό του Ηλεκτρικού. 

Ξεκίνησε ως θερινό, το 1957, σε μια γειτονιά με πολλούς κινηματογράφους. Το 1966 γκρεμίστηκε και έδωσε τη θέση του σε μια τεράστια πολυκατοικία, στο ισόγειο της οποίας, το 1970, έκανε την εμφάνιση του το σημερινό Όσκαρ. Απέναντί του, στην άλλη μεριά της Αχαρνών έστεκε ο κινηματογράφος Αλκυών (που είχε και θερινό αδελφάκι στο διπλανό οικόπεδο), πιο κάτω, προς τον Άγιο Νικόλαο, η Γωγώ, από την άλλη μεριά, στον Άγιο Ελευθέριο, το αμαρτωλό Βένος, και μέσα στα στενά τής γειτονιάς, η Νίτσα, η Αλόη, για να μην αναφερθώ στα θερινά. Σήμερα, το Όσκαρ στέκει ολομόναχο, μοναδικός κινηματογράφος όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Αχαρνών. Η αλήθεια είναι πως το Όσκαρ δεν υπήρξε στα πρώτα χρόνια του αυτό που λέμε "όμορφο σινεμά". Άχαρη αίθουσα, θα την έλεγες και ψυχρή, περισσότερο διεκπεραιωτική, μεγάλη, με πράσινες αποχρώσεις και επιλογές προγραμματισμού που δεν σε συγκλόνιζαν κιόλας. Είχε, όμως το κοινό του και παρά τις λάθος επιλογές της παλιάς διεύθυνσης, άντεξε. 

Τα τελευταία χρόνια, το Όσκαρ βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναβάθμισης. Κάπου στο 2000 άλλαξε για πρώτη φορά μορφή η αίθουσα, καθώς οι παλιές ξύλινες πράσινες θέσεις έφυγαν δια παντός για να δώσουν τη θέση τους σε καινούργιες κόκκινες σαν τη φωτιά πολυθρόνες. Το σινεμά εξοπλίστηκε με Dolby Stereo και άλλαξε την επιγραφή του, αντικαθιστώντας την παλιομοδίτικη γραφή με μια πιο κομψή, με κόκκινα γράμματα. Η νέα διεύθυνση του κινηματογράφου (που έχει στην κατοχή της και το πανέμορφο θερινό Λιλά), επέμεινε σε έναν εναλλακτικό προγραμματισμό, εξισορροπώντας με επιτυχία, περιπέτειες με σαλονάτες ταινές, αλλά ακόμα και με σινεφίλ επιλογές. Ήταν αυτή η επιτυχής ευελιξία στον προγραμματισμό του που όπως αποδείχθηκε το έσωσε τα χρόνια του ανταγωνισμού με το Ster, αλλά και η πιστή φιλοξενία παιδικών θιάσων τα Σαββατοκύριακα ή ακόμα και τα πρωινά τις καθημερινές για σχολικές επισκέψεις. Κάθε χρόνο, όλο και κάτι άλλαζε στο Όσκαρ και το έκανε ακόμα καλύτερο. Το 2016, για παράδειγμα, εξωρραΐστηκαν ακόμη περισσότερο η πρόσοψη και η είσοδος, ενώ πλέον έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή εικόνας και ήχου. 

Η είσοδός του είναι επί της Αχαρνών, με το κατάλευκο στηθαίο επάνω από την τζαμόπορτα να φιλοξενεί τη φωτεινή επιγραφή με το όνομά του, μπροστά αλλά και στα πλαϊνά. Πάντοτε επάνω από την είσοδο, η ταμπέλα με την ταινία (ή τις ταινίες) που προβάλλεται. Επάνω στο πεζοδρόμιο και στις δύο πλευρές της εισόδου θα συναντήσετε ταμπλώ με φωτογραφίες ταινιών, τα οποία συνεχίζονται και στον μακρύ ολοφώτιστο διάδρομο που οδηγεί στο ταμείο (δεξιά), στο ανακαινισμένο μπαρ (αριστερά) και στην είσοδο προς την αίθουσα (ευθεία μπροστά). Η πόρτα για την αίθουσα οδηγεί στο πλαϊνό πίσω μέρος της, με την οθόνη να βρίσκεται στα δεξιά σας. Το Όσκαρ είναι μεγάλη αίθουσα και σε πλάτος (τρεις σειρές καθισμάτων, με δύο κάθετους διαδρόμους ανάμεσά τους) αλλά και σε μήκος, το οποίο ενισχύεται από το χαμηλό σχετικά ταβάνι (όπως στη Νιρβάνα) και τις γυψοσανίδες της οροφής. Η αίθουσα δεν έχει ανακαινιστεί ριζικά, αλλά οι νέες κατάλευκες φωτιστικές μονάδες, κοντράρουν με τα κόκκινα καθίσματα και τους λευκο-γκρι τοίχους και την κάνουν πλέον πιο ζεστή. Η οθόνη βρίσκεται μέσα σε σκηνή, με αρκετό βάθος, διακοσμημένη με κάθετα πάνελ που οδηγούν στις κουίντες, όπως στο θέατρο, που πλέον έχουν βαφτεί μαύρα, ενώ τα μπροστινά κόκκινα. Το πανί της ικανοποιητικού μεγέθους οθόνης είναι ολοκαίνουργιο και κατάλευκο και νομίζεις πως φωτίζει και αυτό την αίθουσα. Η ψηφιακή προβολή από σύστημα της Barco δίνει εικόνα λαμπερή και πεντακάθαρη, ενώ ο Dolby Digital ήχος είναι δυνατός, κρυστάλλινος και με καλό surround.

Δυστυχώς, το Όσκαρ έπαιξε την τελευταία του προβολή στις 12 Ιανουαρίου του 2021. Ήταν η ταινία "Σμύρνη μου αγαπημένη", με την οποία το τελευταίο σινεμά της Αχαρνών μάς αποχαιρέτισε προτού μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο.

Όσκαρ
Αχαρνών 330, Κάτω Πατήσια

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)