Captain America: Civil war (2016) (IMAX) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Κάπταιν Αμέρικα -Εμφύλιος πόλεμος

Κόμικ περιπέτεια φαντασίας της Marvel, σε σκηνοθεσία Άντονυ & Τζόε Ρούσσο, με τους Κρις Έβανς, Ρόμπερτ Ντάουνυ Τζούνιορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σεμπάστιαν Σταν, Άντονυ Μακί, Ντον Τσηντλ, Τζέρεμυ Ρέννερ, Τσάντγουικ Μπόουσμαν, Πωλ Μπέτανυ, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Πωλ Ραντ, Τομ Χόλλαντ, Γουίλλιαμ Χαρτ. 

Μετά τα γεγονότα της δεύτερης ταινίας των Εκδικητών, η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για τον αντίκτυπο των ανθρώπων με υπερδυνάμεις στην ασφάλεια των κατοίκων της Γης. Με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, προωθείται η υπογραφή συνθήκης που προβλέπει την απογραφή των υπερανθρώπων και η ταυτόχρονη επίβλεψη των κινήσεων και των αποστολών τους. Με τον Άιρον Μαν να συμφωνεί και να παίρνει πολλούς από τους συμπολεμιστές του στο πλευρό του, ο Κάπταιν Αμέρικα αντιδρά, καθώς βλέπει πίσω από την κίνηση αυτή κίνητρα που θυμίζουν άλλες εποχές, και κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών. Ως αποτέλεσμα, ξεσπά ανάμεσα στους μέχρι τώρα συναγωνιστές μια εμφύλια διαμάχη. 

Πρόκειται για ταινία-υπόδειγμα μεταχείρισης ενός εμβληματικού γεγονότος της κόμικ φιλολογίας και μετατροπής του σε κινηματογραφική ταινία που μπορεί να αφορά και κοινά που δεν ασχολούνται με το άθλημα. Την ίδια στιγμή, αποδεικνύει εμπράκτως την απίστευτη οργάνωση της κινηματογραφικής Marvel, που στην ταινία αυτή δικαιολογεί κάθε μια από τις προηγούμενες ταινίες της (μέχρι και το μετριότατο Ant-Man) ενώ σαφέστατα στρώνει το έδαφος και για όσες ακολουθήσουν (ο νέος Σπάιντερ Μαν αλλά και ο Μαύρος Πάνθηρας). Κι όλα αυτά, γιατί η ταινία έχει σενάριο. Καλογραμμένο, καλοδουλεμένο, σφιχτό και έξυπνο, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη (μεγάλη) διάρκεια της ταινίας, αλλά κυρίως κάνει ένα θέμα σαφέστατα εξωπραγματικό να σε αφορά. Με εμφανείς πολιτικές και κοινωνικές αναφορές που δουλεύουν υπόγεια, εύκολα ο θεατής αντιλαμβάνεται τους συμβολισμούς, ενώ την ίδια στιγμή απολαμβάνει μια χορταστική περιπέτεια που δεν κρεμάει λεπτό. Ποτέ άλλοτε τόσοι υπερήρωες δεν είχαν παρελάσει μαζεμένοι σε μία ταινία, και ποτέ άλλοτε δεν είχαν όλοι τους τον απαιτούμενο χρόνο για να αντιληφθείς το πριν τους και το τώρα τους. Από τεχνικής άποψης δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την αρτιότητα των εφφέ, αξίζει όμως να σταθούμε στη χρήση κάμερας ΙΜΑΧ στα γυρίσματα πολλών σκηνών, γεγονός που συνετέλεσε στον οπτικό πλούτο του φιλμ, αλλά και στην επιτυχημένη τρισδιάστατη μετατροπή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)