Κινηματογράφοι - Μάρθα Καραγιάννη (θερινός)



Συνοικιακός θερινός κινηματογράφος στη γειτονιά της Ευγένειας, στο Κερατσίνι, δυο βήματα από τα γαριδάδικα της Χαραυγής, ως Μάρθα Καραγιάννη λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2016, ως Σινέ Κατερίνα, όμως, ψυχαγωγεί τους κατοίκους της χαρακτηριστικά γραφικής περιοχής από το 1960. Ως άτυπο τοπόσημο έχει δώσει το όνομά του στη στάση του λεωφορείου που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την είσοδο. Κάποια στιγμή, άρχισαν τα ζόρια, οπότε και έκλεισε, για να περάσει το 1987 στα χέρια του Δήμου Κερατσινίου, ο οποίος τον επαναλειτουργεί, μέχρι το 2012, όταν τα φώτα του σβήνουν, φαινομενικά για πάντα. Ποτέ μην λες ποτέ, όμως, γιατί το 2016 ο ενοποιημένος, πλέον, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αγκαλιάζει το θερινό σινεμαδάκι, το περιποιείται και το ανοίγει ξανά με νέο όνομα, αφιερωμένο στην ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη. Η όλη ενέργεια εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβίωσης θερινών κινηματογράφων της περιοχής που είχε ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα με το Σινέ Μελίνα στη Δραπετσώνα και με τις πρώτες δοκιμαστικές προβολές στο αυτοσχέδιο Σινέ Σελεπίτσαρι (στο πάρκο Ανδρέας Παπανδρέου, στην Αμφιάλη) που από το 2017 ολοκληρώνει την κατασκευή του και λειτουργεί πλέον ως Αλέκος Χρυσοστομίδης.

Το σαν ολοκαίνουργιο Μάρθα Καραγιάννη είναι το θερινό της γειτονιάς που θα θέλαμε να είχαμε και στη δική μας γειτονιά. Σε γωνιακό οικόπεδο, σφηνωμένο ανάμεσα στα χαμηλά κτίρια της στενής οδού Βύρωνος, σε περιμένει φρεσκοβαμμένο και ολόφωτο, με μια πολύ κομψή νέον επιγραφή και κάποιες λίγες φωτογραφίες από τα "προσεχώς". Τυπικής κατασκευής "κτίριο στην είσοδο-αυλή με οθόνη μπροστά", το ταμείο βρίσκεται στα δεξιά της σκεπαστής εισόδου που φιλοξενεί από πάνω της την καμπίνα προβολής. Αμέσως μετά περνάς στην αυλή του που μοιάζει κουκλίστικη. Μια ολοκαίνουργια κατάλευκη οθόνη κυριαρχεί στον χώρο, επάνω από την παλιά κορνίζα (βαμμένη στην ίδια φωτεινή μπεζ απόχρωση όπως και ο υπόλοιπος χώρος) και πάνω από μια σκηνή που δεξιά της και αριστερά της έχει βοηθητικούς χώρους που ίσως κάποτε λειτουργούσαν ως άτυπα καμαρίνια. Αρκετό πράσινο ολόγυρα τόσο μέσα στο σινεμά όσο και από τα σπίτια πίσω από την οθόνη, τα αναρριχητικά φυτά των οποίων την αγκαλιάζουν, αλλά και ένας φοίνικας στα αριστερά προσθέτουν στην καλοκαιρινή διάθεση. Οι στο χρώμα της άμμου πάνινες πολυθρόνες βρίσκονται τοποθετημένες σε δύο μπλοκ με τρεις κάθετους διαδρόμους, ενώ ανάμεσά τους θα βρείτε πολλά τραπεζάκια, όλα τους με γλαστράκι (συμπαθάτε με, αλλά δεν ξέρω με τι φυτό). Το μπαρ βρίσκεται πίσω αριστερά και έχει καλή ποικιλία και εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Την ίδια εξαιρετικά χαμηλή τιμολογιακή πολιτική θα βρείτε και στα εισιτήρια του Μάρθα Καραγιάννη (όπως και στα άλλα δύο του Δήμου). Η προβολή είναι ψηφιακή και αψεγάδιαστη και ο ήχος στέρεο σε τσίτα ένταση που βάζει τα γυαλιά σε κάμποσα άλλα θερινά "τύπου πολυτελείας" με εισιτήριο €8, ας πούμε. Αλλαγή προγράμματος Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, όπως άλλοτε. Αξιολάτρευτο.

Μάρθα Καραγιάννη

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)