La Pointe Courte (1955) (A/M)

 


Ελληνικός τίτλος: Πουάντ Κουρτ

Δραματική ταινία της Ciné-Tamaris σε σκηνοθεσία Ανιές Βαρντά, με τους Φιλίπ Νουαρέ, Συλβιά Μονφόρ, Μαρσέλ Ζουέ, Αλμπέρ Λουμπρανό, Αννά Μπανεγκά, Αντρέ Λουμπρανό, Ροσέτ Λουμπρανό.

Μια νεαρή γυναίκα φτάνει με το τραίνο από το Παρίσι στον σταθμό της Σετ, όπου συναντά τον σύζυγό της που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Μετά από κάποια σύννεφα στον γάμο τους, οι δύο ερωτευμένοι αποφάσισαν να απομακρυνθούν για λίγο ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους, και τώρα εκείνη ήρθε να τον βρει ώστε να συζητήσουν. Στο μεταξύ, στο λιμανάκι της πόλης, η ζωή συνεχίζει τους δικούς της ρυθμούς, με τους ψαράδες να αντιμετωπίζουν την ξαφνική απαγόρευση αλιείας οστρακοειδών, λόγω των μολυσμένων νερών που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Το Πουάντ Κουρτ, η Κοντή Άκρη όπως μεταφράζεται στα Ελληνικά, είναι ένα μικρό ψαρολίμανο στην πόλη Σετ της Οξιτανίας, στη Νότια Γαλλία, όπου η αγαπημένη Ανιές Βαρντά τοποθετεί τη δράση αυτής εδώ της σχεδόν ερασιτεχνικής ταινίας, που σηματοδοτεί την πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα και κατά πολλούς το ξεκίνημα του γαλλικού νέου κύματος στο σινεμά. Γυρισμένο με ελάχιστα μέσα και πολύ μικρό προϋπολογισμό, το "Πουάντ Κουρτ" αποτελεί δοκίμιο περί έρωτος και την ίδια στιγμή μια ντοκυμαντερίστικη καταγραφή της ζωής των ανθρώπων της περιοχής. Σαν δύο ταινίες μέσα σε μία, η ιστορία εξερευνά τη σχέση του νεαρού ζευγαριού που αναζητά τη θέρμη του έρωτα και της συντροφικότητας σε ατελείωτους περιπάτους και συζητήσεις, κόντρα στο άγχος και τις αγωνίες των φτωχών ψαράδων που οδηγούνται μέχρι και την παρανομία -να ψαρέψουν οστρακοειδή, παρά την απαγόρευση- ώστε να μην πεινάσουν. 

Με το σινεμά της γειτονικής Ιταλίας να εξερευνά νέα όρια αφήγησης μέσω του νεορεαλισμού, η Βαρντά που εμφανώς δέχεται τις επιρροές του, πειραματίζεται με το είδος, εμβαπτίζοντάς το όμως ταυτόχρονα στη γαλλική διανόηση, την οποία και σχολιάζει διακριτικά. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση η συνύπαρξη των δύο -ας πούμε- παράλληλων αφηγήσεων- να γίνεται άγαρμπα, δεν μπορείς όμως να μην εντοπίσεις και τη διακριτική ειρωνεία του εγχειρήματος: δύο άνθρωποι της πόλης, οι οποίοι κατ' ουσίαν δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν, (αμπελο)φιλοσοφούν ακατάπαυστα περί έρωτος, όταν δίπλα τους, η πραγματική ζωή τραβά την ανηφόρα και οδηγεί τους ανθρώπους της υπαίθρου στα άκρα τους. Διανόηση, επιβίωση, αστοί, εργατική τάξη, έρωτας και πολιτική προχωρούν χέρι-χέρι σε αυτά τα 80 ασπρόμαυρα λεπτά, που καταγράφουν μια εποχή που ίσως έχει φύγει ανεπιστρεπτί, καταδικάζοντας τους ρομαντικούς στην απαξίωση και την αγνή ύπαιθρο σε βίαιη αστικοποίηση. Ο Φιλίπ Νουαρέ, στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο, ρομαντικός, ποιητικός και με αφελή άγνοια τη αληθινής ζωής, συνομιλεί με τη γοητευτική και τρυφερή Συλβιά Μονφόρ, πλάι σε αληθινούς κατοίκους της περιοχής που υποδύονται τους υπόλοιπους ρόλους. Άνισο, αλλά πρωτόγονα γοητευτικό.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)