Η χαρτορίχτρα (1967)
Κωμωδία της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη, με τους Σταύρο Παράβα, Σταύρο Ξενίδη, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Νατάσα Αποστόλου, Νικήτα Πλατή, Θύμιο Καρακατσάνη, Τζόλυ Γαρμπή.
Ένας νεαρός άντρας που μόλις απολύθηκε από φαντάρος, μαθαίνει πως οι γονείς της αγαπημένης του σκοπεύουν να την αρραβωνιάσουν με κάποιον που θεωρούν ιδανικό γαμπρό. Καθώς εκείνος δεν έχει ακόμα ούτε δουλειά ούτε τα χρήματα ώστε να πάει και να ζητήσει το χέρι της, καταφεύγει σε μια τρελή ιδέα: να προσποιηθεί τη χαρτορίχτρα, επαναλαμβάνοντας κατ' ουσίαν τον ρόλο με τον οποίο διασκέδαζε τους φαντάρους στον στρατώνα.
Ο Σταύρος Παράβας υποδύεται τη γυναίκα. Ποιος να το φανταζόταν; Τουλάχιστον, μπορούμε να αναγνωρίσουμε στο σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη πως η μεταμόρφωση δεν έχει να κάνει ούτε με πλάκα ούτε με gay υπονοούμενα, αλλά με ανάγκη επιβίωσης και συναισθηματικής πλήρωσης. Κάτι σαν την "Τούτσι" ας πούμε και μάλιστα προτού γυριστεί. Τέλος πάντων, ακόμα κι αν δεχτούμε τη σύμβαση της ιστορίας, η απορία παραμένει όπως και σε πολλές άλλες αντίστοιχες ταινίες σχετικά με το πώς κάτι το τόσο οφθαλμοφανές περνά ως φυσιολογικό και μάλιστα ελκυστικό. Ποτέ και σε καμία ταινία, κανένας από τους άνδρες που ντύθηκε γυναίκα δεν πέτυχε την παραμικρή "σοβαρότητα" στη μεταμόρφωση, καθώς η εμφάνισή τους φωνάζει "άντρας με περούκα" από χιλιόμετρα μακριά. Και όμως, κάθε ένας από αυτούς τους ρόλους όχι απλά "περνούσε" στον μικρόκοσμο της ταινίας, αλλά προκαλούσε επί πλέον και την ερωτική επιθυμία σε κάποιους από τους χαρακτήρες -εν προκειμένω, στον Νικήτα Πλατή. Η Καραγιάννης-Καρατζόπουλος πρέπει, πάντως, να είχε πιστέψει πολύ σε αυτή την ταινία, αφού τη γύρισε σε χρώμα και μάλιστα Eastmancolor και τελικά δεν έπεσε έξω στις προβλέψεις της, καθώς πλησίασε στα ταμεία της Α' Προβολής τις 320 χιλιάδες εισιτήρια. Πέραν του "γυναικείου" ρόλου πάντως και της εν γένει απλοϊκότατης προσέγγισης των πάντων, η ταινία δεν καταφεύγει σε χονδροειδείς πλάκες, ενώ πολύ ευχάριστη έκπληξη είναι ο Θύμος Καρακατσάνης, στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση. Ενδιαφέρον έχει επίσης η ύπαρξη της τηλεόρασης στο σενάριο, με το φινάλε να διαδραματίζεται σε εορταστική, ψυχαγωγική εκπομπή της Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων -της ΤΕΔ και μετέπειτα ΥΕΝΕΔ.
Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Instagram.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου