Το τραγούδι του χωρισμού (1940) (Α/Μ)


Δραματική ταινία της Σκούρας Φιλμ, σε σκηνοθεσία Φιλοποίμηνος Φίνου, με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Λίντα Μιράντα, Αλέκο Λειβαδίτη, Ευγενία Δανίκα. 

Ένας φτωχός νέος στην Ύδρα, που τραγουδάει ερασιτεχνικά στην ταβέρνα τα Σαββατόβραδα, ερωτεύεται μια κοσμική κυρία των Αθηνών, η οποία του τάζει λαμπρή καριέρα στο τραγούδι, αν την ακολουθήσει στην Πρωτεύουσα. 

Συμπαθές μελόδραμα, η μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ποτέ ο Φίνος, και μάλιστα με περίσσια μαεστρία, αφού τα πλάνα δεν είναι ποτέ στατικά και το μοντάζ είναι γρήγορο και δίνει ρυθμό σε κάθε σκηνή (μόνο που ο άξονας πηδάει με κάθε ευκαιρία). Πρώτη εμφάνιση του Λάμπρου Κωνσταντάρα που έδειχνε κι από τα 27 του χρόνια ότι είχε στόφα πρωταγωνιστή, ενώ πολύ φυσικός, κόντρα στις απαιτήσεις της εποχής, είναι στο ρόλο τού Ζαργάνα ο Αλέκος Λειβαδίτης. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις δύο πρωταγωνίστριες που παίζουν επιτηδευμένα (ειδικά η Ζωίτσα μιλάει και σαν Μίνιον του Απαισιότατου). Πρώτη ταινία εξ ολοκλήρου γυρισμένη στην Ελλάδα (και όχι σε στούντιο της Αιγύπτου) και η πρώτη με σύγχρονο ήχο. Στο σύνολό της βλέπεται πολύ ευχάριστα, ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την αποκατεστημένη κόπια. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)