Fourmi (2019)


Οικογενειακή κομεντί της TF1 σε σκηνοθεσία Ζυλιέν Ραπενώ, με τους Φρανσουά Νταμιέν, Μαλώμ Πακέν, Αντρέ Ντυσολιέ, Λυντβίν Σανιέ, Λετισιά Ντος.

Ο Τεό, ένας 13χρονος πιτσιρικάς άσσος του γηπέδου, μαθαίνει πως τον προσεχή αγώνα με την ομάδα του ενδέχεται να παρακολουθήσει κυνηγός ταλέντων από την Άρσεναλ. Το γεγονός αυτό ενθουσιάζει τον πατέρα του, με τον οποίο επιθυμεί να αποκτήσει μια πιο ώριμη σχέση, αφού μετά το διαζύγιο και την ανεργία ο Λωράν έχει εγκαταλείψει σχεδόν τα πάντα, εκτός από το ποτό. Το ενδεχόμενο μιας σταδιοδρομίας στην Αγγλία όμως φαίνεται πως κινητοποιεί τον πατέρα του, ο οποίος αποφασίζει να στρώσει ώστε να διεκδικήσει την κηδεμονία του γιου του και να τον συνοδεύσει στο εξωτερικό. Όταν όμως εν τέλει η Άρσεναλ θεωρεί τον Τεό κοντό για τις απαιτήσεις της ομάδας, εκείνος λέει ψέματα σε όλους πως τελικά τον επέλεξαν, για να μην καταστρέψει τη νεο-αποκτηθείσα αυτοπεποίθηση του πατέρα του.

Τρυφερό και ανάλαφρο φιλμάκι, με ικανές δόσεις χιούμορ και συγκίνησης, το "Μυρμηγκάκι" όπως αποδίδεται ο τίτλος του στα Ελληνικά, επισκέπτεται επιτυχώς το είδος της οικογενειακής ψυχαγωγίας που έχει αρχίσει να εκλείπει από τον κινηματογράφο. Ρεαλιστικό στα όρια της χιουμοριστικής υπερβολής, αφελές όπως οι κάτοικοι αυτής της μικρής επαρχιακής πόλης όπου τα όνειρα έχουν εκλείψει και πλημμυρισμένο από ανεπιτήδευτη αγάπη και εφηβική σκανδαλιά, προτάσσει ένα καλοδιαλεγμένο καστ ηθοποιών, μας συστήνει έναν αξιολάτρευτο πιτσιρικά στον ρόλο του Τεό, σχολιάζει έστω και επιδερμικά τη λήθη μιας τέως βιομηχανικής πόλης, ενόσω σκιαγραφεί οικείους και καλοσυνάτους χαρακτήρες της διπλανής πόρτας. Μπορεί το σενάριο να μην αποφεύγει τις όποιες εύκολες λύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το τελικό αποτέλεσμα στερείται μιας στοιχειώδους αληθοφάνειας. Είναι το συναίσθημα που τελικά υπερτερεί της λογικής, οπότε αυτό που κρατάς μετά το τέλος της ταινίας είναι η γλύκα στη γεύση και η ανθρώπινη ζεστασιά μέσα σου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)