The Americans (6 σαιζόν -2013-2018)





Κατασκοπική σειρά του FX, δημιουργία του Τζόζεφ Γουάιζμπεργκ, με τους Κέρι Ράσσελ, Μάθιου Ράυς, Νόα Έμμεριχ, Μάργκο Μάρτιντέηλ, Κόστα Ρόνιν. 

Δύο κατάσκοποι της KGB ζουν ως φυσιολογικό παντρεμένο ζευγάρι με παιδιά στις ΗΠΑ των '80s, επί προεδρίας Ρέηγκαν. 

Μια από τις καλύτερες σειρές που έσκασαν μύτη μέσα στο 2013, "Οι Αμερικανοί" δεν ασχολούνται μόνο με τις κατασκοπικές περιπέτειες των πρωταγωνιστών τους, αλλά εμβαθύνουν όσο χρειάζεται στους χαρακτήρες, μιλώντας για την ουσιαστική και βαθιά μοναξιά ανθρώπων ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους, οι οποίοι παριστάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που στην ουσία είναι, την ίδια στιγμή που προσπαθούν να διατηρήσουν ψήγματα προσωπικής και συναισθηματικής ζωής. Δεν είναι από τις σειρές που θέλουν να εντυπωσιάσουν με στυλιζαρισμένη κινηματογράφηση ή σεναριακές υπερβολές. Αντίθετα, με προσγειωμένες ερμηνείες που δίνουν ουσιαστική υπόσταση στους χαρακτήρες, κάθε επεισόδιο προσθέτει στην ιστορία και κερδίζει σε ρεαλισμό και ενδιαφέρον.

H 6η σαιζόν, όπως είχε ανακοινωθεί, ήταν και η τελευταία της σειράς, και μας μεταφέρει στις αρχές της Περεστρόικα και στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Γκορμπατσώφ. Με τον Ψυχρό Πόλεμο να οδεύει θεωρητικά προς το τέλος του, το ζεύγος Τζέννινγκς βρίσκεται μετέωρο μεταξύ του "καθήκοντος" και των εντολών που λαμβάνουν από ό,τι θεωρούν πως είναι ακόμα το επίσημο σοβιετικό κράτος. Το τέλος της ζωής τους όπως τη γνώριζαν πλησιάζει, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν είναι δύσκολες και οι θυσίες που απαιτούνται μεγάλες. Προς μεγάλη του τιμή, το τελευταίο επεισόδιο δεν στηρίζεται σε εντυπωσιακές καταδιώξεις ή σκηνές ατελείωτης δράσης, αλλά επενδύει σε αυτό που η σειρά είχε στηρίξει από την αρχή: στους ανθρώπους πίσω από την αποστολή και στους χαρακτήρες πίσω από τις "στολές" και το καθήκον. Ομολογώ, πως μερικά πράγματα έγιναν κάπως βεβιασμένα και κάποια άλλα έμειναν λίγο στον αέρα, δεν παύει όμως το φινάλε αυτό να δικαιώνει την επιλογή μας όλα αυτά τα χρόνια και να κατατάσσει τους "Αμερικανούς" σε μια από τις καλύτερες σειρές της πρόσφατης παραγωγής. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)