Luther (5 Σαιζόν, 2010-2019)

 



Αστυνομική σειρά του BBC, δημιουργία του Νηλ Κρος, με τους Ίντρις Έλμπα, Γουώρεν Μπράουν, Ρουθ Γουίλσον, Πωλ ΜακΓκαν, Σάσκια Ρηβς. 

Οι περιπέτειες του αστυνομικού Τζων Λούθερ, ο οποίος κατορθώνει να επιλύει δολοφονίες χρησιμοποιώντας την ευφυία του που, όμως, αγγίζει την τρέλα. 

Δεύτερη σειρά-αριστούργημα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βρετανίας, που μαζί με τον Scherlock γράφουν ιστορία. Εξαιρετικές ερμηνείες από ένα άρτια επιλεγμένο επιτελείο ηθοποιών, ιστορίες σκοτεινές και σκληρές, ένας πρωταγωνιστής εμβληματικός, μουσικές που υπογράφουν το κάθε καρέ και μια συμμαχία από αυτές που σπάνια βλέπουμε σε αντίστοιχες παραγωγές. Δεν το χάνετε με τίποτα.

Ο δεύτερος κύκλος, μόλις τεσσάρων επεισοδίων, μοιάζει με τιμωρία καθώς εκεί που φτιάχνεσαι εκεί τελειώνει. Ακόμη πιο σκληρές ιστορίες και μεγαλύτερη αγωνία, αλλά και οι πρώτες ενδείξεις ότι οι μέθοδοι του Λούθερ δεν θα περάσουν ατιμώρητες. Ο τρίτος και τελευταίος (όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά) κύκλος, μόλις 4 επεισοδίων και αυτός, πάει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς οι έρευνες για το παρελθόν του Λούθερ από τις Εσωτερικές Υποθέσεις ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Κάθε επεισόδιο εξακολουθεί να είναι disturbing, δεν λείπουν οι τραγικές εξελίξεις, η αγωνία δίνει και παίρνει και πάνω σε μια γέφυρα, κοντά στο Tower Hll του Λονδίνου, πέφτει η αυλαία μιας από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές των τελευταίων ετών. Στο μεταξύ, το αμερικανικό FOX ανακοίνωσε remake της σειράς, ενώ τελικά το BBC ενέδωσε στις πιέσεις και ανακοίνωσε μια μίνι-σειρά Luther για το τέλος του 2015. Ευτυχώς.

Πιστό στην υπόσχεσή του, το βρετανικό δίκτυο γύρισε έναν μίνι-κύκλο μόλις 2 επεισοδίων μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τη δίψα μας για περισσότερο Λούθερ. Η ιστορία ακολουθεί τις εξελίξεις των προηγούμενων σαιζόν, ενώ μάς συστήνει σε έναν ακόμη παρανοϊκό και άρρωστο δολοφόνο. Δυστυχώς, όμως, τα δύο 50λεπτα επεισόδια δεν αρκούν και δημιουργούν την αίσθηση του ανολοκλήρωτου. 

Μετά την προηγούμενη σαιζόν-σφηνάκι των δύο επεισοδίων, ο Λούθερ επιστρέφει με την πέμπτη περίοδο τεσσάρων επεισοδίων, με την οποία έχεις την αίσθηση πως αποχαιρετά τη μικρή οθόνη. Δεν είναι μόνο ο νέος κατά συρροήν δολοφόνος που εμφανίζεται -ένας από τους πλέον άρρωστους και βίαιους- είναι και η επιστροφή της ψυχοπαθούς Άλις Μόργκαν (Ρουθ Γουίλσον) που κάνει τον κύκλο να ολοκληρώνεται. Σκοτεινή, βίαιη και καθοριστική για τον αστυνόμο Λούθερ, η νέα αυτή ιστορία μοιάζει να οδηγεί σε αχαρτογράφητα ύδατα, αφού τα μυστικά του παρελθόντος δεν έρχονται απλά για να στοιχειώσουν αλλά και για να απαιτήσουν λύτρωση και τιμωρία. Καταλυτική η παρουσία του Ίντρις Έλμπα, σίφουνας σωστός σε κάθε πλάνο, ανανεωτική η επιστροφή της Ρουθ Γουίλσον με αυτό το παγωμένο, σαν από γυαλί βλέμμα που είναι λες άψυχο και χωρίς ίχνος συναισθήματος. Μνεία στη φωτογραφία και στη μουσική επένδυση που παρέα με το μοντάζ ανεβάζουν γκάζια και τονίζουν αγωνία και ανατροπές. 

Παρ' ότι όλοι πιστεύαμε πως αυτό θα ήταν το τελευταίο αντίο του αντισυμβατικού αστυνόμου, με συνέντευξή του ο ίδιος ο Ίντρις Έλμπα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας είτε με μια ακόμα σαιζόν -χωρίς ουδείς να γνωρίζει το πότε- ή ακόμα και με κινηματογραφική ταινία. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)