Dr. No (1962)



Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007 εναντίον Δρος Νο

Περιπέτεια της United Artists, σε σκηνοθεσία Τέρενς Γιανγκ, με τους Σων Κόννερυ, Ούρσουλα Άντρες, Τζακ Λορντ, Τζόζεφ Γουάιζμαν, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ.

Ο Τέρενς Γιανγκ μεταφέρει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη τον ήρωα των κατασκοπικών βιβλίων του Ίαν Φλέμινγκ και ουδείς γνώριζε τι θα επακολουθούσε επί δεκαετίες μετά. Το πρώτο "επεισόδιο" του μακροβιότερου κινηματογραφικού σήριαλ όλων των εποχών έχει τον Σων Κόννερυ να κυνηγά το μυστηριώδη Δρ. Νο, κινέζο επιστήμονα και μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ΦΑΣΜΑ που θέλει να μπλοκάρει με ακτίνες λέιζερ το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η Ούρσουλα Άντρες, στην πρώτο της ουσιαστικά κινηματογραφικό ρόλο, μάζευε κοχύλια με ένα μικροσκοπικό μπικίνι και ο αντρικός πληθυσμός αναστέναζε. 

Γυρισμένος με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό (ειδικά αν τον συγκρίνουμε με τα budget μεταγενέστερων ταινιών της σειράς) ο "Δρ. Νο" κέρδισε τις εντυπώσεις και έκοψε πολλά εισιτήρια, με τους κριτικούς να στέκουν απέναντί του διχασμένοι. Με καταγωγές b movie αλλά με αέρα Χόλυγουντ (κι ας ήταν βρετανική παραγωγή), η πρώτη εμφάνιση του Τζέημς Μποντ θέτει τις βάσεις όχι μόνο για όσα ακολούθησαν αλλά για έναν νέο τύπο κινηματογραφικού ήρωα, αυτόν του υπερκατακασκόπου, που πολλοί μιμήθηκαν αλλά ελάχιστοι επιτυχημένα. Με χιούμορ, σεξ απήλ, σκηνές δράσης, μυστήριο και δόσεις επιστημονικής φαντασίας, η ταινία εκμεταλλεύεται το εξωτικό περιβάλλον της Τζαμάικα και ταξιδεύει τους θεατές με τις εντυπωσιακές εικόνες της σε μέρη μακρινά όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. 

Η έναρξη της ταινίας με το εμβληματικό μουσικό θέμα του Μόντυ Νόρμαν, τον 007 να πυροβολεί μέσα από το κλείστρο και τη γραφίστικη σεκάνς τίτλων, οριοθετεί αυτό που στη συνέχεια θα αποτελούσε σημείο αναφοράς όλων των ταινιών, με το τραγούδι της κάθε ταινίας να γίνεται προϊόν μεγάλης συζήτησης, και να σπάει τα ρεκόρ πωλήσεων. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)