From Russia with love (1963)




Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, o πράκτωρ 007... σε παγίδα
Μεταγενέστερος τίτλος: Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007 -Από τη Ρωσία με αγάπη

Περιπέτεια της United Artists, σε σκηνοθεσία Τέρενς Γιανγκ, με τους Σων Κόννερυ, Ντανιέλα Μπιάνκι, Ρόμπερτ Σω, Λόττε Λένυα, Πέδρο Αρμενταρίζ, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Ένα χρόνο μετά το "Δρ. Νο", ο Σων Κόννερυ ("Σην" τον λέγαμε τότε) ντύνεται ξανά πράκτορας 007 για λογαριασμό της United Artists που αρχίζει να υποψιάζεται πως έχει στα χέρια της θησαυρό. Αυτή τη φορά, ο Μποντ συνοδεύει από την Κωνσταντινούπολη στο Λονδίνο σοβιετική πράκτορα που αυτομολεί στη Δύση μαζί με την πιο ακριβοθώρητη συσκευή κρυπτογράφησης του Ανατολικού Μπλοκ. Αυτό που δεν ξέρουν και οι δύο, όμως, είναι πως δουλεύουν άθελα τους για την Οργάνωση ΦΑΣΜΑ, η οποία θέλει να εκδικηθεί τον Μποντ που εμπόδισε τα σχέδια του Δρος. Νο

Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης ταινίας του 007 έκανε την παραγωγή της δεύτερης παιχνιδάκι, με τη United Artists να διπλασιάζει τον προϋπολογισμό της και να προσφέρει μπόνους στον Κόννερυ. Για τη νέα περιπέτεια επιλέγουν το μυθιστόρημα του Φλέμινγκ "Από τη Ρωσία με αγάπη", το οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος Κέννεντυ είχε δηλώσει πως ήταν μεταξύ των δέκα αγαπημένων του. Από ένα τραγικό παιχνίδι της ζωής, η ταινία αυτή ήταν η τελευταία που ο JFK είδε στον Λευκό Οίκο προτού ξεκινήσει το ταξίδι του για το Ντάλας.

Η ταινία εισάγει πολλές από τις σταθερές που χαρακτηρίζουν όλες τις μεταγενέστερες κινηματογραφικές περιπέτειες του Τζέημς Μποντ. Έτσι, έχουμε τη σεκάνς πριν από τους τίτλους, τα γκάτζετ του Κιου (που κάνει εδώ την πρώτη του εμφάνιση με το πρόσωπο του Ντέσμοντ Λιούελυν, που τον υποδύετο για 36 ολόκληρα χρόνια), αλλά και το τραγούδι των τίτλων, αν και εδώ ακούγεται περισσότερο στο φινάλε παρά στην αρχή. Τα ηνία στη μουσική αναλαμβάνει πλέον ο Τζων Μπάρρυ, με το εμβληματικό θέμα του Μόντυ Νόρμαν να κρατά πάντοτε βασικό ρόλο στη δράση.

Είναι ίσως η πιο κατασκοπική ταινία της σειράς, και μία από τις πλέον προσγειωμένες στην πραγματικότητα, καθώς ακολουθεί όσο πιο πιστά γίνεται το αρχικό μυθιστόρημα του Φλέμινγκ. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η γοητεία της, παράλληλα με τις "εξωτικές" σκηνές στην Κωνσταντινούπολη, τη γεμάτη δράση σεκάνς μέσα στο τραίνο, αλλά και την κλασική σκηνή καταδίωξης με ταχύπλοα στην Αδριατική. 

Μποντ γκερλ αυτή τη φορά, η πρωτοεμφανιζόμενη ιταλίδα Ντανιέλα Μπιάνκι, φιναλίστ των καλλιστείων Μις Κόσμος του 1960, η οποία ερμηνεύει τον ρόλο της ρωσίδας πράκτορος Τατιάνα Ρομάνοβα και μάλιστα ντουμπλαρισμένη από την αγγλίδα ηθοποιό Μπάρμπαρα Τζέφορντ, αφού η ιταλική της εκφορά ακουγόταν βαριά, παρά τα εντατικά μαθήματα αγγλικών που έκανε πριν τα γυρίσματα. Δεν έκανε καμία σπουδαία καριέρα μετά, έως ότου παντρεύτηκε το 1970 έναν μεγαλοεφοπλιστή από τη Γένοβα, με τον οποίο πέρασαν μια ζωή μαζί. Λέγεται πως για το ρόλο της "κακιάς" Ρόζα Κλεμπ είχε επιλεγεί αρχικά η Κατίνα Παξινού, η οποία όμως δεν ήταν διαθέσιμη εκείνη την περίοδο.

Ο πρωτότυπος τίτλος αποκαταστάθηκε στα Ελληνικά πολλά χρόνια αργότερα, αφού στην πρώτη της προβολή ήταν μάλλον "επικίνδυνο" για μια ταινία στην Ελλάδα να περιλαμβάνει τις λέξεις "Ρωσία" και "Αγάπη" στην ίδια πρόταση.

Τιμήθηκε με BAFTA έγχρωμης φωτογραφίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)