Thunderball (1965)




Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρησις Κεραυνός

Περιπέτεια της United Artists σε σκηνοθεσία Τέρενς Γιανγκ, με τους Σων Κόννερυ, Κλωντίν Ωζέρ, Αντόλφο Τσέλι, Μόλλυ Πήτερς, Λουτσιάνα Παλούτσι, Ρικ Βαν Νάτερ, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Η τρομοκρατική οργάνωση ΦΑΣΜΑ επιστρέφει, κλέβοντας δύο ατομικές βόμβες και εκβιάζοντας τη Δύση με $280 εκατ. για να μην τις ανατινάξει σε δύο μεγαλουπόλεις της Μ. Βρεττανίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα. Έτσι, ο Τζεημς Μποντ ταξιδεύει στις Μπαχάμες όπου έχει εντοπίσει τον ένοχο, τον εκατομμυριούχο Εμίλιο Λάργκο. 

Τέταρτη ταινία του πράκτορα 007 στην τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μετά τον Δρ. Νο του 1962. Η αλήθεια είναι πως ο "Κεραυνός" επρόκειτο να είναι η πρώτη ταινία της σειράς, όμως ο Άλμπερτ Μπρόκολι έκανε πίσω όταν διαπίστωσε πως υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς δύο τέως συνεργάτες του Ίαν Φλέμινγκ τού είχαν κάνει μήνυση στην οποία υποστήριζαν πως το βιβλίο του βασιζόταν σε ένα σενάριο που είχαν γράψει, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να μεταφέρουν τις περιπέτειες του Μποντ στο σινεμά. Αυτές οι εκκρεμότητες στην πνευματική ιδιοκτησία της συγκεκριμένης ιστορίας οδήγησαν και στην εκτός επίσημης σειράς ταινία του 1983 "Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ". Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ξανά ο Τέρενς Γιανγκ, σκηνοθέτης των δύο πρώτων ταινιών, αφού ο Γκάι Χάμιλτον, από τον οποίο ζητήθηκε να την αναλάβει, είπε πως μετά τον "Χρυσοδάκτυλο" είχε στερέψει δημιουργικά. Μεγαλειώδης παραγωγή για την εποχή της, η "Επιχείρηση Κεραυνός" ήταν η μεγαλύτερη έως τότε σε διάρκεια και η πρώτη που γυρίστηκε σε Panavision (αυτό που εμείς λέγαμε "Σινεμασκόπ"). Θα κερδίσει το Όσκαρ οπτικών εφφέ, και θα κόψει τα περισσότερα εισιτήρια από οποιαδήποτε άλλη μέχρι τότε. Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει να χάνει σε ύφος και φρεσκάδα. Τα πολλά λεφτά που έπεσαν στην παραγωγή την έκαναν να ζυγιάζει περισσότερο προς τα εφφέ και τις εντυπωσιακές (αν και ατελείωτες) υποβρύχιες σκηνές, παρά στους ευφυείς διαλόγους και τις χαριτωμένες ανατροπές. Ο κακός, ας πούμε, αυτής της ταινίας δεν έχει τίποτα που να τον κάνει να ξεχωρίζει, όπως παντελώς αδιάφορα είναι και τα τσιράκια του. 

Το κορίτσι του Μποντ, η Κλωντίν Ωζέρ, ηθοποιός με μικρή φιλμογραφία και Μις Γαλλία 1958, είναι πολύ όμορφη και πολύ ρεαλιστική ως χαρακτήρας, κατά έναν περίεργο τρόπο όμως, είναι ο ίδιος ο Σων Κόννερυ που αναδεικνύεται σε sex symbol σε αυτήν την ταινία, με ημίγυμνες εμφανίσεις τουλάχιστον στο μισό έργο. Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει ο Τομ Τζόουνς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)