Goldfinger (1964)




Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου

Περιπέτεια της United Artists, σε σκηνοθεσία Γκάι Χάμιλτον, με τους Σων Κόννερυ, Γκερτ Φρέμπε, Χόνορ Μπλάκμαν, Χάρολντ Σακάτα, Σεκ Λίντερ, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Ο Ώρικ Γκόλντφίνγκερ, μεγιστάνας του χρυσού, σχεδιάζει να μολύνει με ραδιενέργεια το Φορτ Νοξ, ώστε να πολλαπλασιαστεί η αξία των δικών αποθεμάτων σε χρυσό και ο Σων Κόννερυ επανακάμπτει  ως πράκτορας 007 με σκοπό να του χαλάσει τα σχέδια. 

Η τρίτη ταινία της σειράς έκανε την εμφάνισή της με ενισχυμένη δυναμική, μετά την επιτυχία των πρώτων δύο, και μάλιστα έθεσε ακόμα περισσότερα στάνταρ για όσες θα ακολουθούσαν. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ, η ταινία ακολουθεί τη βασική δομή της ιστορίας, εισάγοντας έναν ακόμα εμβληματικό κακό, τον Χρυσοδάκτυλο, οποίος παρ' ό,τι δεν έχει δεσμούς με την οργάνωση ΦΑΣΜΑ, αποτελεί μία αρκούντως ρεαλιστική απειλή που μάλιστα στέκει ωραιότατα ακόμα και στις μέρες μας. Η κρίση που θα επέφερε η "ακύρωση" των αποθεμάτων χρυσού των ΗΠΑ στις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου, επ' ωφελεία δε της Κίνας, είναι κάτι που θα μπορούσε να μοιάζει με σημερινό πρωτοσέλιδο. Μάστορας ο Φλέμινγκ στις ιδέες του, όπως μάστορες και οι δημιουργοί του φιλμ που το πήγαν ένα βήμα παρακάτω, ενισχύοντάς το με όλα τα στοιχεία ενός εντυπωσιακού μπλοκμπάστερ. Ο "Χρυσοδάκτυλος" είναι η πρώτη ταινία του Μποντ στην οποία φαίνεται το χρήμα που ρέει άφθονο στην παραγωγή. Τα σκηνικά είναι εντυπωσιακά και μεγαλόπρεπα στην κατασκευή (τιμήθηκαν άλλωστε και με Όσκαρ), επιστρατεύονται αεροπλάνα σε συγχρονισμένη πτήση, ενώ τα γκάτζετ στο οπλοστάσιο του 007 είναι περισσότερα και εντυπωσιακότερα, με πρώτο και καλύτερο το αμάξι του. Σε αυτήν την ταινία συναντάμε για πρώτη φορά την εμβληματική Άστον Μάρτιν που φέρει ένα πλήρες οπλοστάσιο. Βέβαια, ο οπτικός εντυπωσιασμός του "Χρυσοδάκτυλου" δημιουργεί ταυτόχρονα και ένα προηγούμενο που θα έχει ως θύμα του κάποιες μεταγενέστερες ταινίες που βασίζονται εξ ολοκλήρου στα εφφέ και στο wow factor, αφήνοντας πίσω την υπόθεση και τους χαρακτήρες. Αυτά, όμως, θα συμβούν πιο μετά, εδώ εφφέ και υπόθεση πάνε χέρι-χέρι και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με σωστές κινηματογραφικές ισορροπίες.

Μποντ γκερλ η Χόνορ Μπλάκμαν στον ρόλο της Pussy Galore, της υπ' αριθμόν 2 του Χρυσοδάκτυλου, με όνομα-λογοπαίγνιο που επίσης συναντάμε για πρώτη φορά και που θα θέσει μια σταθερά που θα ξανασυναντήσουμε στο μέλλον. Η Μπλάκμαν θεωρήθηκε ως προφανής επιλογή ύστερα από την εμφάνισή της στην τηλεοπτική σειρά "Οι Εκδικητές" στον ρόλο της Κάθυ Γκέηλ. Θανατηφόρα εντυπωσιακός και ο Χάρολντ Σακάτα στον ρόλο του εκτελεστή του Χρυσοδάκτυλου. Ο Αργυρός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών, παρ' ό,τι βουβός στην ταινία, είναι ένας από τους πλέον επικίνδυνους και αδίστακτους αντιπάλους στην κινηματογραφική ιστορία του Μποντ. Το τραγούδι των τίτλων που ερμηνεύει η Σίρλεϋ Μπάσσεϋ έκανε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην καριέρα της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)