Holy Motors (2012)


Δραματική ταινία του Λεός Καράξ, με τον Ντενί Λαβάν, την Εντίτ Σκομπ και τους Εύα Μέντεζ, Κάυλι Μινόγκ, Ελίζ Λομώ, Μισέλ Πικολί, Ζαν Ντισσόν. 

Ο κύριος Οσκάρ ξεκινά ένα πρωινό για μια συνηθισμένη από ό,τι φαίνεται ημέρα στη δουλειά του. Όμως, αυτό που αποκαλύπτεται σταδιακά είναι πως η δουλειά του κ. Οσκάρ είναι να υποδύεται ρόλους για λόγους που δεν είναι απόλυτα κατανοητοί σε εμάς. Κάτι σαν υπάλληλος σε γραφείο συνοδών για συναισθηματικούς λόγους, ο κ. Οσκάρ διασχίζει το Παρίσι σε μια μέρα που φαντάζει ατελείωτη, μέσα στη λιμουζίνα της δουλειάς του, η σωφέρ της οποίας μοιάζει να είναι η μοναδική του ανθρώπινη και ουσιαστική σχέση. 

Επεισοδιακή στην αφήγησή της, καθώς παρακολουθούμε την κάθε του "αποστολή", η ταινία έχει κάποιες αδύναμες σκηνές ή τέλος πάντων κάποια "επεισόδια" λιγότερο καλύτερα από κάποια άλλα. Έχει όμως για πρωταγωνιστή έναν πραγματικό χαμαιλέοντα, τον Ντενί Λαβάν, ο οποίος είναι κυριολεκτικά αγνώριστος από σκηνή σε σκηνή, σαν ανθρωπόμορφο κουφάρι, σαν ένας ανθρώπινος γυμνός πίνακας που αλλάζει μορφή και παίρνει πνοή ανάλογα με το ρόλο που καλείται να ενσαρκώσει. Προσθέστε σε όλα αυτά την τρέλα του Λεός Καράξ, μια υπέροχη φωτογραφία, εξαιρετική μουσική υπόκρουση και ένα άρτια κινηματογραφημένο Παρίσι και έχετε μια από τις πλέον ιδιάζουσες και ευρηματικές ταινίες που έχετε δει ποτέ. Κωμική, σατιρική, σπαρακτική (ειδικά στο επεισόδιο με την Κάιλι Μινόγκ στο εγκαταλελειμμένο κουφάρι του πολυκαταστήματος Samaritain στην καρδιά του Παρισιού) η ταινία του Καράξ φαντάζει με όνειρο (ή εφιάλτη) από τον οποίο δεν μπορεί κανείς να ξυπνήσει. Αν είχε προσπαθήσει να μαζέψει κάπως κάποιες σκηνές απογυμνωμένου εντυπωσιασμού, θα μιλούσαμε για αριστούργημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)