La cage aux folles (1978)



Ελληνικός τίτλος: Το κλουβί με τις... τρελές

Κωμωδία των Artistes Associés, σε σκηνοθεσία Εντουάρ Μολινaρό, με τους Ούγκο Τονιάτσι, Μισέλ Σερρώ, Ρεμί Λωράν, Κλαιρ Μωριέ, Μισέλ Καλαμπρύ. 

Η ζωή του ζεύγους Ρενάτο και Αλμπέν που ζουν ευτυχισμένοι στο Σαιν Τροπέ, στο καμπαρέ τους "Το κλουβί με τις τρελές", έρχεται τα πάνω-κάτω όταν ο γιος του Ρενάτο τούς ανακοινώνει πως παντρεύεται και πως τα άκρως συντηρητικά πεθερικά τους έρχονται να γνωρίσουν τους γονείς του. 

Εμβληματική κωμωδία-σημείο αναφοράς, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Ζαν Πουαρέ, "Το κλουβί με τις τρελές" είναι αναμφισβήτητο all time classic αγαπημένο και μια από τις πρώτες ever gay θεματολογίας ταινίες που απευθύνονταν σε mainstream κοινό. Με εξαιρετικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι (είναι μοναδική απόλαυση ειδικά ο Σερρώ στο ρόλο της Ζαζά) αλλά και από τον Καλαμπρύ στο ρόλο του βουλευτή του κόμματος των Συντηρητικών, το φιλμ αναδεικνύει χαρακτήρες μέσα από τη φάρσα, ενώ οι όποιες ακρότητες είναι με τόση αγάπη παρουσιασμένες που κανείς δεν νιώθει πληγωμένος. Δεν είναι εύκολο, ξέρετε, τόσο εξτραβαγκάντζα φάτσες να αποκτούν οντότητα και να μην βγαίνουν στην οθόνη ως σαχλές (ή προσβλητικές) καρικατούρες. Αυτό βέβαια έχει να κάνει τόσο με το πρωτογενές κείμενο του θεατρικού, όσο και με το σενάριο που συνυπογράφει ο συγγραφέας μαζί με τον σκηνοθέτη και τους Φρανσίς Βεμπέρ και Μαρσέλο Ντανόν. 

Διασκεδαστική, γελαστική και απολαυστική στο σύνολό της, αν κάπου χάνει στα σημεία είναι στους ρυθμούς σκηνοθεσίας και μοντάζ που αφήνουν κάποιες φορές τις σκηνές να κρεμάνε κάπως περισσότερο, χωρίς να κόβουν στην ατάκα, όπως θα έπρεπε, ώστε να υποστηριχθούν ακόμα περισσότερο η σπιρτάδα και το νεύρο του κειμένου. Η δε μουσική του Ένιο Μορικόνε δείχνει να υπερ-χρησιμοποιείται και σου δίνει την αίσθηση πως δεν σταματά να παίζει ούτε λεπτό. Η ταινία ήταν υποψήφια για 3 Όσκαρ (Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Ενδυματολογίας), υπήρξε -αναλογικά- τεράστια εισπρακτική επιτυχία στις ΗΠΑ, ενώ το 2020 κατατάχθηκε ως η 11η πιο δημοφιλής ξένη παραγωγή που κυκλοφόρησε στις αίθουσες της χώρας. Ο Μισέλ Σερρώ είχε τιμηθεί με βραβείο Σεζάρ και Νταβίντ ντι Ντονατέλλο για την ερμηνεία του. Ακολούθησε το sequel του 1980, ένα μάλλον κακό τρίτο μέρος (Οι τρελές παντρεύονται - Το κλουβί με τις τρελές Νο3) το 1985 και φυσικά το αμερικανικό remake του 1996 (Φτερά και πούπουλα) με τον Ρόμπιν Γουίλλιαμς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)