Never say never again (1983)



Ελληνικός τίτλος: Ποτέ μην ξαναπής ποτέ

Περιπέτεια της PSO, σε σκηνοθεσία Ίρβιν Κέρσνερ, με τους Σων Κόννερυ, Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Μαξ Βον Σύντοφ, Μπάρμπαρα Καρέρα, Κιμ Μπάσινγκερ, Ρόουαν Άτκινσον, Μπέρνι Κάσσεϋ, Έντουαρντ Φοξ, Πάμελα Σάλεμ, Άλεκ ΜακΚόουεν.

Πράκτορες της τρομοκρατικής οργάνωσης ΦΑΣΜΑ διεισδύουν σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μεγάλη Βρετανία και κλέβουν δύο πυραύλους Τόμαχοκ εξοπλισμένους με πυρηνική κεφαλή, τους οποίους απειλούν πως θα ανατινάξουν αν δεν τους καταβληθούν τα εξωφρενικά λύτρα που ζητούν. Και ναι, αν η υπόθεση σας θυμίζει κάτι, όντως είναι η ιστορία της ταινίας "Επιχείρηση: Κεραυνός". 

Βρισκόμαστε στο 1983, όταν συμβαίνει ένα ανεπανάληπτο κινηματογραφικό γεγονός. Η χρονιά έχει δύο ταινίες Τζέημς Μποντ: μία με τον Ρότζερ Μουρ που είχε αναλάβει τα ηνία εκείνη την περίοδο, και μία με τον Σων Κόννερυ. Το "Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ", στον τίτλο άλλωστε, στον Κόννερυ απευθυνόταν, κλείνοντάς του ουσιαστικά το μάτι σχετικά με την παλιότερη δήλωσή του πως ποτέ ξανά δεν θα υποδυόταν τον 007 στην οθόνη. Θα μου πείτε "γιατί ξανά;", "γιατί δύο ταινίες;" και "γιατί ρημέικ του Κεραυνού;" και θα έχετε τα δίκια σας. Η απάντηση και στα τρία ερωτήματα κρύβεται πίσω από το αρχικό σενάριο της συγκεκριμένης ιστορίας, που είχε ταλαιπωρήσει και τον Μπρόκολι, όταν είχε επιχειρήσει να μεταφέρει το βιβλίο στο σινεμά και μάλιστα πρώτο στη σειρά. Εν συντομία, αρχές του '60, ο Ίαν Φλέμινγκ είχε αποπειραθεί με έναν ανεξάρτητο παραγωγό και έναν σεναριογράφο να μεταφέρουν τον Μποντ στο πανί. Προϊόν της συνεργασίας αυτής υπήρξε το σενάριο για την ταινία "Longitude 78 West" που δεν γυρίστηκε ποτέ, λόγω κόστους. Ο Φλέμινγκ, όμως, μετέτρεψε το σενάριο σε βιβλίο. Την εποχή που μπήκε ο Άλμπερτ Μπρόκολι στην ιστορία, ο σεναριογράφος που είχε συνεργαστεί με τον Φλέμινγκ, δεν επέτρεψε να μεταφερθεί το βιβλίο του "Κεραυνού" στην οθόνη, διεκδικώντας την πατρότητα της ιστορίας. Έπρεπε να περάσουν τρεις ταινίες Μποντ ώστε τα προβλήματα να λυθούν και η "Επιχείρηση: Κεραυνός" να δει το φως της μηχανής προβολής.

Και φτάνουμε στο 1983, όταν το συγκεκριμένο σενάριο ανήκει πλέον αποκλειστικά στον δημιουργό του, ο οποίος το πουλάει σε έναν ανεξάρτητο παραγωγό, ενώ στο όλο project είχε εμπλακεί και ο ίδιος ο Σων Κόννερυ, που ξαφνικά είχε αρχίσει να δείχνει και πάλι ενδιαφέρον για τον ρόλο του 007. Φανταστείτε δε πως η ιδέα του τελικού τίτλου ανήκει στην γυναίκα του, τη Μισελίν Κόννερυ, η οποία αναφέρεται και στους τίτλους τέλους της ταινίας. Εννοείται πως η πλευρά του Άλμπερτ Μπρόκολι ουδόλως είχε χαρεί με την όλη ιστορία και είπε αποπειραθεί ποικιλοτρόπως να μπλοκάρει νομικά την παραγωγή του φιλμ, που θα έβγαινε την ίδια χρονιά με το δικό του. Παρ' ό,τι βγήκε δεύτερο, μετά την "Επιχείρηση Οκτάπουσυ" με τον Ρότζερ Μουρ, το "Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ" ήρθε πρώτο σε εισπράξεις, ενώ οι κριτικές που αποκόμισε ήταν πολύ καλύτερες από αυτές του "επίσημου". 

Και όχι αδικαιολόγητα. Η ταινία επιστρέφει τον Μποντ στα γνώριμα μονοπάτια του παλιού, κλασσικού κατασκοπικού σινεμά, με διακριτικές δόσεις χιούμορ, μακριά από τα αστεία της επίσημης σειράς που είχαν αρχίσει ήδη να κάνουν κάποιες ταινίες με τον Μουρ να μοιάζουν με παρωδία. Ο Σων Κόννερυ παίζει με περίσσια γοητεία τον μυστικό πράκτορα, και φαίνεται πως γουστάρει που το κάνει, την ίδια στιγμή που η Μπάρμπαρα Καρέρα, πανέμορφη και σέξυ, ενσαρκώνει με απόλυτη τρέλα την παρανοϊκή εκτελέστρια της οργάνωσης ΦΑΣΜΑ. Bond girl επίσης η Κιμ Μπάσινγκερ, στον πρώτο ουσιαστικά πρωταγωνιστικό της ρόλο στη μεγάλη οθόνη. Εντύπωση προκαλούσαν τότε τα οπτικά εφφέ από υπολογιστή στην ταινία, που παρότι εντελώς απλοϊκά σήμερα, τότε ήταν γουάου. Αυτό που εμφανώς λείπει στο φιλμ είναι το μουσικό θέμα του Μόντυ Νόρμαν και οι μελωδίες του Τζων Μπάρρυ. Ο Μισέλ Λεγκράν που έγραψε τη μουσική για την ταινία προσπάθησε εντέχνως να καλύψει το κενό σε κάποια σημεία, αλλά και πάλι, δεν... Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Λάνι Χωλ. Στην ταινία κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ο Ρόουαν Άτκινσον, σε ρόλο μυστικού πράκτορα με ύφος και συμπεριφορά Μίστερ Μπην, λες και έκανε πρόβα για τον Johnny English.

Μολονότι τη διανομή στην Αμερική είχε αναλάβει η Warner, τα δικαιώματα της ταινίας ταλαιπωρήθηκαν μέσα στα χρόνια, με αποτέλεσμα κάποιο διάστημα να έχει σχεδόν εξαφανιστεί από οποιαδήποτε εκδοχή home video. Το 1997, η Orion αγοράζει τα δικαιώματα της ταινίας, μέσω της MGM που στο μεταξύ είχε αποκτήσει όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ ύστερα από την εξαγορά της United Artists. Έτσι, σήμερα, μολονότι πάντοτε ανεπίσημη, η συγκεκριμένη περιπέτεια του 007 ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις υπόλοιπες ετεροθαλείς αδελφές της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)