The world is not enough (1999)


Ελληνικός τίτλος: Ο κόσμος δεν είναι αρκετός

Περιπέτεια της MGM, σε σκηνοθεσία Μάικλ Άπτεντ, με τους Πηρς Μπρόσναν, Σοφί Μαρσώ, Ρόμπερτ Καρλάυλ, Ντενίζ Ρίτσαρντς, Τζούντι Ντεντς, Ρόμπι Κόλτρέην, Σαμάνθα Μποντ, Τζων Κληζ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Μια πυρηνική συνωμοσία, αγωγοί πετρελαίου, μια πλούσια κληρονόμος και ένας τρομοκράτης που δεν νιώθει πόνο αποτελούν τον καμβά της καλογυρισμένης και με ανθρώπινο ενδιαφέρον περιπέτειας. Μάλιστα στο επίκεντρο της ιστορίας φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο η ίδια η Μ, καθώς οι δικές της (λανθασμένες κατά πως φαίνεται) εκτιμήσεις οδηγούν την ιστορία και τον Μποντ σε (φαινομενικό) αδιέξοδο. 

Τρίτη ταινία της σειράς με Μποντ... Τζέημς Μποντ τον Πηρς Μπρόσναν που εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως κατανοεί το βάθος του ήρωα και των συναισθημάτων πίσω από τις πράξεις. Την ίδια στιγμή, η ενεργή εμπλοκή της Μ στην εξέλιξη της ιστορίας ανοίγει τον δρόμο για όσα θα ακολουθήσουν σε επόμενες ταινίες, ενώ για πρώτη φορά δίνεται βήμα και ρόλος σε αυτόν τον εμβληματικό για τον μύθο χαρακτήρα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ταυτόχρονα πως αυτό που φαίνεται να είναι το κορίτσι του Μποντ εν τέλει αναδεικνύεται στον εγκληματία της υπόθεσης, με μια Σοφί Μαρσώ να εκμεταλλεύεται άριστα το πρόσωπο, το κορμί αλλά και την "αστεράτη" παρουσία της για να παγιδεύσει (και να σαγηνεύσει) τον Μποντ και εμάς. Είναι η πρώτη φορά που ο "κακός" είναι γυναίκα, η οποία μάλιστα έχει τον άλλο κακό στη δική της δούλεψη (και το δικό της φουστάνι). Πολύ καλός ο Ρόμπερτ Καρλάυλ στον ρόλο του ετοιμοθάνατου (σχεδόν) τρομοκράτη, μάλιστα με ένα μακιγιάζ που ενισχύει την παράνοια. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την εξαιρετική σεκάνς έναρξης με μια από τις καλύτερες σκηνές δράσης στο Μπιλμπάο και ακολούθως τη συναρπαστική καταδίωξη με ταχύπλοα στον Τάμεση. Υπέροχο και το τραγούδι των Garbage στους τίτλους έναρξης. Πρωτιά για τον Τζων Κληζ στον ρόλο του R, βοηθού του Q, ο οποίος υποτίθεται πως τον εκπαιδεύει καθώς ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Από μια ειρωνεία της μοίρας, στην επόμενη ταινία, ο Τζων Κληζ επιστρέφει ως Q, αφού ο Ντέσμοντ Λιούελυν που τον υποδύετο από την αρχή σκοτώθηκε σε τροχαίο λίγο μετά την πρεμιέρα τούτης εδώ. Στις τεχνικές πρωτιές, να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά ταινία του Μποντ μιξάρεται στο 8κάναλο ψηφιακό σύστημα της Sony (SDDS), αλλά και στο νέο σύστημα της Dolby (Dolby Digital Surround EX).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)