Die another day (2002)


Ελληνικός τίτλος: Πέθανε μια άλλη μέρα

Περιπέτεια των MGM/Fox, σε σκηνοθεσία Λη Ταμαχόρι, με τους Πηρς Μπρόσναν, Χάλε Μπέρρυ, Ρόζαμουντ Πάικ, Ρικ Γιουν, Τόμπυ Στήβενς, Τζούντι Ντεντς, Τζων Κληζ, Σαμάνθα Μποντ, Μάικλ Μάντσεν. 

Αυτή τη φορά, ο Τζέημς Μποντ καλείται να βρει τη σχέση μεταξύ ενός βορειοκορεάτη τρομοκράτη κι ενός μεγαλεμπόρου διαμαντιών, ο οποίος χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός διεθνούς διαστημικού όπλου. Παράλληλα, αναζητά ποιος είναι αυτός που τον πρόδωσε στη Βόρειο Κορέα, με αποτέλεσμα να παραμείνει φυλακισμένος 14 μήνες εκεί, ενώ την ίδια ώρα η ΜΙ6 και η CIA τον θεωρούν ενδεχομένως προδότη.

Εικοστή ταινία της σειράς, επάνω στην 40ή επέτειο των κινηματογραφικών περιπετειών του πράκτορα 007 και η τελευταία με τον Πηρς Μπρόσναν. Κατά πολλούς, ενδέχετο να ήταν και η τελευταία παντοτινά, αλλά όπως έχουμε μάθει, με τον Τζέημς Μποντ δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ. Action-packed (όπως λέμε και στα Κάτω Πατήσια) και με δύο πανέμορφες πρωταγωνίστριες, η ταινία επικεντρώνει στην υψηλής αισθητικής δράση της, αφήνοντας λίγο πίσω την ευρηματικότητα και το χιούμορ, αλλά χωρίς να χάνει την αξιοπιστία και το κύρος που η σειρά ταινιών με τον Πηρς Μπρόσναν προσέδωσαν στο franchise. Στην ταινία έχουμε και την "προαγωγή" του Τζων Γκληζ στον ρόλο του πράκτορα Q, αφού ο Ντέσμοντ Λιούελυν είχε πεθάνει τρία χρόνια νωρίτερα σε τροχαίο. Η Μαντόνα (που κάνει και ένα σύντομο πέρασμα από την ταινία) μπαίνει στο πάνθεον των ερμηνευτών που ακούγονται στους τίτλους του Μποντ με ένα τραγούδι που προσωπικά θεωρώ ως ένα από τα λιγότερο καλά και περισσότερο εκτός κλίματος από οποιοδήποτε άλλο.

Στις πρωτιές που ανέφερα πιο πάνω, προσθέστε και τη Fox, η οποία εξαιτίας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της MGM, της πλήρους εξαφάνισης της μπράντας United Artists και τις ισορροπίες που διαμορφώνονταν διεθνώς με τη UIP, αναλαμβάνει τη διανομή της ταινίας σε όλες τις χώρες εκτός ΗΠΑ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)