Skyfall (2012)


Περιπέτεια των MGM/Columbia, σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες, με τους Ντάνιελ Κραιγκ, Τζούντι Ντεντς, Ρέηφ Φάινς, Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπεν Γουίνσω, Ναόμι Χάρρις. 

Η ΜΙ6 δέχεται επίθεση, το παρελθόν της Μ επιστρέφει για να τη στοιχειώσει και ο Μποντ πρέπει να βρει τι ακριβώς συμβαίνει, λειτουργώντας έξω από κάθε κανόνα, αλλά αναζητώντας και τις σκιές του δικού του παρελθόντος. Όταν μετά από μια αποστολή στην Κωνσταντινούπολη ο πράκτορας 007 θεωρείται νεκρός για τρεις μήνες, η ζωή δείχνει να αλλάζει στα άδυτα των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η θέση και η λειτουργία της ΜI6 αμφισβητούνται, την ίδια στιγμή που μια τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της, ανατινάζει μέρος του κτιρίου, σκοτώνει μερικούς και τραυματίζει πολλούς περισσότερους. Είναι τότε που ο Μποντ επιστρέφει από τους νεκρούς, εν μέρει όμως φάντασμα του εαυτού του, με την Μ να καλύπτει ψευδώς το ακατάλληλο της φυσικής και πνευματικής του κατάστασης και να τον ρίχνει στο πεδίο της μάχης. Αυτή τη φορά, είναι πόλεμος.

Ο Ντάνιελ Κραιγκ θα μπορεί να είναι περήφανος που υποδύθηκε τον πράκτορα 007 στην καλύτερη μακράν ταινία της σειράς. Μετά από μια εναρκτήρια σεκάνς στην Κωνσταντινούπολη που κόβει την ανάσα, και το μοναδικό τραγούδι της Αντέλ, η ταινία σκοτεινιάζει απότομα και η απειλή πλανάται σε κάθε της καρέ. Εξαιρετική η δράση, καλογραμμένο το σενάριο, υπέροχη η φιγούρα του Σίλβα (Χαβιέ Μπαρδέμ), ενώ είναι ίσως η πρώτη φορά που η Μ αναλαμβάνει τόσο κεντρικό ρόλο. 

Στο κέντρο όλων ο Σαμ Μέντες, ο οποίος αναλαμβάνει για πρώτη φορά ταινία του 007 και αποδεικνύει πώς μπορείς να πάρεις ένα κινηματογραφικό ορόσημο και να επενδύσεις σκηνοθετικά επάνω του, χωρίς να προδώσεις το παραμικρό από το παρελθόν του αλλά και χωρίς να δεσμεύσεις το μέλλον του. Είναι πραγματικά απελευθερωτικό αυτό που πράττει ο Μέντες στο Skyfall, αφού έχοντας στα χέρια του και το συναρπαστικό σενάριο των Νηλ Πέρβις, Ρόμπερτ Γουέηντ και Τζων Λόγκαν, γυρίζει τις αρτιότερες σκηνές δράσης σε ταινία του Μποντ (ειδικά αυτή στον ουρανοξύστη της Σαγκάης είναι χάρμα οφθαλμών) ενώ τη ίδια στιγμή μπαίνει στα άδυτα της ψυχής του ήρωά του, χωρίς όμως να αλλοιώσει στο παραμικρό αυτό που νιώθουμε, ξέρουμε και αγαπάμε επάνω του. Εξίσου μαγικός είναι ο τρόπος που η (τραγική) ιστορία του Skyfall κλείνει έναν άχρονο ιστορικό κύκλο, τοποθετώντας τον συγκεκριμένο Μποντ στην αρχή των πάντων, την ίδια στιγμή που αγκαλιάζει και όλη την 50χρονη ιστορία του, την οποία δεν αρνείται ποτέ. 

Τα γυρίσματα καθυστέρησαν εξαιτίας ακόμη μίας χρεοκοπίας της Metro-Goldwyn-Mayer, ευτυχώς όμως ο Σαμ Μέντες, που ήταν ο πρώτος που είχε υπογράψει για την 23η ταινία της σειράς, αμέσως μετά το "Quantum of solace", παρέμεινε στο επιτελείο παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις. Σε μια σύντομη ερωτική σκηνή στην Κωνσταντινούπολη εμφανίζεται η Τόνια Σωτηροπούλου, ενώ το "Skyfall" είναι η πρώτη ταινία Τζέημς Μποντ που δέχεται ειδική επεξεργασία για προβολή σε κινηματογράφους ΙΜΑΧ και η πρώτη με ήχο Dolby Atmos.

Υποψήφια για 5 Όσκαρ, κέρδισε 2: Τραγουδιού και Μοντάζ Ήχου. 8 υποψηφιότητες στα BAFTA, όπου απέσπασε 2: Μουσικής και Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)