Spectre (2015)


Περιπέτεια των MGM/Columbia, σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντεζ, με τους Ντάνιελ Κραιγκ, Κριστόφ Βαλς, Λεά Σεϋντού, Ρέηφ Φάινς, Μόνικα Μπελούτσι, Μπεν Γουίσω, Άντριου Σκοτ, Ναόμι Χάρις, Ντέηβ  Μπαουτίστα. 

Άλλη μια φορά που η ΜΙ6 απειλείται με καταστροφή και μάλιστα όχι από τρομοκράτες, αλλά από την ίδια τη βρετανική κυβέρνηση που σκοπεύει να την καταργήσει. Ο Μποντ, όμως, έχει διαφορετική άποψη, καθώς είναι σίγουρος πως πίσω από όλα αυτά βρίσκεται μια παγκόσμια συνωμοσία, τα ηνία της οποίας κρατά μια οργάνωση-φάντασμα: η Spectre. 

Ο κύκλος κλείνει και ο Μέντεζ κάνει το αδιανόητο: έχοντας στα χέρια του ακόμα ένα σενάριο που εμβαθύνει στον χαρακτήρα και το παρελθόν του ήρωα, δημιουργεί την πρώτη ολοκληρωμένη τετραλογία ταινιών του 007, που συμπληρώνει το παζλ με -τυχαία, φαινομενικά- στοιχεία που συγκεντρώνονταν στις προηγούμενες ταινίες. Η αλήθεια είναι πως το Skyfall είχε σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχυ και η προσμονή του Spectre είχε δημιουργήσει ένα buzz άνευ προηγουμένου, προτού καν αρχίσουν τα γυρίσματα. Η ταινία, όμως, τα καταφέρνει και σίγουρα δεν απογοητεύει, πληρώντας όλα τα στάνταρ ποιότητας της Ντάνιελ Κραιγκ εποχής. Μια πανίσχυρη εναρκτήρια σεκάνς στο Μεξικό, με ένα απίστευτο φω μονοπλάνο, ένα υπέροχο τραγούδι από τον Σαμ Σμιθ, η εξαιρετική παρουσία της Λεά Σεϋντού, όλες αυτές οι σινεφίλ αναφορές στις παρελθούσες ταινίες (και όχι μόνο του Ντάνιελ Κραιγκ), τα εξαιρετικά αυτοκινητοκυνηγητά και μια μεστή υπόθεση συναρπάζουν. Κι όλα αυτά μέσα σε έναν κόσμο, φωτογραφημένο από τον εξαιρετικό Χόυτε Βαν Χόυτεμα, που μοιάζει σκουριασμένος, λες και ο αέρας πάσχει από μολυσματική ατμόσφαιρα.

Το τραγούδι του Σαμ Σμιθ "Writing's on the Wall" τιμήθηκε με Όσκαρ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)