Ο ξεναγός (2011)


Κομεντί της WEASAW, σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή, με τους Μιχάλη Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογιώργη, Κάθριν Σάκφιλ, Φρανσουά Ρενώ, Ανν-Μαρί Ο'Σάλλιβαν. 

Ο Ιάσονας καταφθάνει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη γεμάτος φιλόδοξα όνειρα. Σχεδιάζει να γίνει εξειδικευμένος ξεναγός αρχιτεκτόνων και έτσι ξεκινάει τη νέα του καριέρα αναλαμβάνοντας ένα γκρουπ ξένων φοιτητών αρχιτεκτονικής που ολοκλήρωναν το πρόγραμμα Erasmus στη Θεσσαλονίκη. Η απειρία και η συστολή του Ιάσονα σε συνδυασμό με την ό,τι κάτσει-ό,τι βρέξει διάθεση των φοιτητών, με τον καθένα να κουβαλάει τις καταβολές και τις προκαταλήψεις της χώρας του, σύντομα τινάζουν το εγχείρημα στον αέρα, την ίδια στιγμή που ο ήρωάς μας πρέπει να αντιμετωπίσει και τις δικές του αλήθειες.

Ανεξάρτητο, χειροποίητο φιλμ, μόνο με την καλή έννοια και των δύο όρων, στο οποίο αδύνατον να μην αναγνωρίσεις τη φρεσκάδα και το κέφι. Με την Αθήνα σε πρώτο πλάνο και κεντρικό ήρωα μια χαριτωμένη όσο και μπερδεμένη προσωπικότητα, την οποία εκμεταλλεύεται αξιοπρεπέστατα στην ερμηνεία του ο Μιχάλης Οικονόμου, το σενάριο στήνει ένα γαϊτανάκι χαρακτήρων και μια κεντρική ιστορία ενηλικίωσης που γοητεύουν και κρατούν το ενδιαφέρον. Χωρίς δηθενιές και με περίσσιο κέφι, η ταινία αντιστέκεται στους κλισέ κάποιες φορές διαλόγους και στις κάπως φλατ ερμηνείες, την ίδια στιγμή όμως που τις αξιοποιεί -ηθελημένα ή άθελα- για να προσδώσει επιπλέον ρεαλισμό. Νεανικός, χαρούμενος, ειλικρινής και ταξιδιάρης, αυτός ο "Ξεναγός" κατορθώνει να μιλήσει στην καρδιά μας και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για ποιον λόγο το ελληνικό σινεμά δεν γυρίζει περισσότερες ταινίες σαν κι αυτόν. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)