Wings (1927) (A/M) (βωβό)


Πολεμικό αισθηματικό δράμα της Paramount, σε σκηνοθεσία Γουίλλιαμ Α. Γουέλλμαν, με τους Κλάρα Μπόου, Τσαρλς "Μπάντυ" Ρότζερς, Ρίτσαρντ Άρλεν, Γκάρυ Κούπερ, Τζομπύνα Ράλστον. 

Δύο νεαροί φίλοι, ο ένας πλούσιος και ο άλλος φτωχός, ερωτεύονται την ίδια κοπέλα, λίγο πριν καταταγούν στην αεροπορία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζακ και ο Ντέηβιντ, αντίζηλοι αρχικά για τα μάτια της ωραίας Σύλβια, έρχονται πολύ κοντά στη συνέχεια, καθώς η κάθε επόμενη πτήση τους θα μπορούσε να είναι η τελευταία. Στα μετόπισθεν, κόντρα στις πεποιθήσεις των δύο αντρών, η Σύλβια έχει ήδη αποφασίσει πως η καρδιά της ανήκει στον Ντέηβιντ, γεγονός που του εκμυστηρεύεται σε γράμμα, χωρίς όμως αυτό να γίνεται ποτέ γνωστό στον Τζακ, του οποίου το φλερτ η νεαρά δεν είχε αποκρούσει ποτέ. Εν τω μεταξύ, στο γαλλικό μέτωπο, οι δυο άνδρες συναντούν ως νοσοκόμα μια παλιά τους γνώριμη, τη Μαίρη, γειτόνισσα του Τζακ, με τον οποίο είναι τρελά ερωτευμένη.

Μεγαλειώδης υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της εποχής, με πολύ καλό σενάριο και εντυπωσιακότατες σκηνές αερομαχίας, τα "Φτερά" είναι ένα πανίσχυρο δράμα που στα γρανάζια του συντρίβονται εξίσου μηχανές και άνθρωποι. Με τη δυναμική ενός ανθρώπινου αισθηματικού μελό αλλά και τον ρεαλισμό μιας τραγικής πολεμικής ιστορίας, ο Γουέλμαν φτιάχνει ένα πρωτοποριακό από κάθε άποψη φιλμ που δεν μπορεί παρά να σε συναρπάζει ακόμα και σήμερα. Η ταινία αποτέλεσε και το ξεκίνημα της καριέρας του Γκάρυ Κούπερ, ενώ το σενάριο γράφτηκε ξανά κατ' απαίτηση της Paramount ώστε να συμπεριληφθεί κεντρικός ρόλος για την Κλάρα Μπόου, το μεγαλύτερο αστέρι της εκείνη την εποχή.

Ήταν η πρώτη ταινία από καταβολής κινηματογράφου που τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ("Καλύτερης Παραγωγής" ονομαζόταν τότε), ενώ στην ίδια αυτή πρώτη τελετή που έλαβε χώρα το 1929, τιμήθηκε και με βραβείο Καλύτερων Μηχανικών Εφφέ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)