Moonraker (1979)





Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρησις "Μούνρέηκερ"

Περιπέτεια της United Artists, σε σκηνοθεσία Λιούις Γκίλμπερτ, με τους Ρότζερ Μουρ, Λόις Τσάιλς, Μάικλ Λόνσντέηλ, Ρίτσαρντ Κιλ, Γουώλτερ Γκότελ, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Κάποιοι άγνωστοι κλέβουν κυριολεκτικά στον αέρα ένα διαστημικό λεωφορείο της NASA που μεταφέρεται στη Μεγάλη Βρετανία. Μολονότι η επίσημη εκδοχή αναφέρει πως το Τζάμπο 747 που το μετέφερε συνετρίβη μαζί με το διαστημόπλοιο, ο Τζέημς Μποντ αναλαμβάνει για λογαριασμό της ΜΙ6 να ανακαλύψει τους υπεύθυνους, καθώς η βρετανική κυβέρνηση έχει γίνει ρεζίλι έναντι των ΗΠΑ. Οι έρευνές του ξεκινούν από την Καλιφόρνια, έδρα του Ομίλου Ντραξ που κατασκευάζει τα διαστημικά λεωφορεία κατόπιν παραγγελίας της NASA, και μετά από τη δολοφονική απόπειρα που πραγματοποιείται εναντίον του, ο ένοχος δεν αποτελεί πια μυστικό.

Λίγα χρόνια πριν το Columbia πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στο διάστημα, η United ArtIsts έστειλε το δικό της στόλο από διαστημικά λεωφορεία στη στρατόσφαιρα. Εκμεταλλευόμενοι όλο το hype του πολυναμενόμενου διαστημικού λεωφορείου, αλλά και την αίσθηση που είχαν προκαλέσει ο "Πόλεμος των Άστρων" και οι "Στενές επαφές τρίτου τύπου" (προσέξτε τον ήχο που βγάζουν τα πλήκτρα μιας ηλεκτρονικής κλειδαριάς), οι παραγωγοί τού Τζέημς Μποντ αποφάσισαν να στείλουν τον 007 στο διάστημα, αλλάζοντας τη σειρά των ταινιών όπως είχε ήδη ανακοινωθεί και μεταθέτοντας το "Για τα μάτια σου μόνο" για το 1981. 

Δυστυχώς, όμως, εκεί τελειώνει και το όποιο εντυπωσιακό στοιχείο της ταινίας. Με ένα σενάριο γραμμένο στο πόδι, σχεδόν αντιγραφή της προηγούμενης, και με συσκευασμένα όλα τα γκάτζετ που μπορείτε να φανταστείτε (μέχρι και μια αμφίβια ταχύπλοη γόνδολα στη Βενετία), πακετάρουν σε 126 λεπτά κυνηγητά, κυνηγητά και ξανά κυνηγητά, παρέα με πλακίτσες, εκτός τόπου και χρόνου. Το ακόμη μεγαλύτερο δυστύχημα είναι πως καταστρέφουν μέχρι και την υπέροχη φυσιογνωμία του Σαγόνια, ο οποίος επανακάμπτει σχεδόν ως καρτούν. Ομολογουμένως, η σκηνή της μαζικής εκτόξευσης των διαστημικών λεωφορείων του παράφρονος δισεκατομμυριούχου Ντραξ που θέλει να φτιάξει μια νέα ανώτερη ανθρώπινη φυλή στο διάστημα, είναι πολύ εντυπωσιακή, αλλά μέχρι εκεί.  Στο τραγούδι των τίτλων επανακάμπτει για τρίτη φορά η Σίρλεϋ Μπάσσεϋ. Το "Μούνρέηκερ" είναι η πρώτη ταινία της σειράς που γυρίστηκε με ήχο Dolby Stereo. Υποψήφιο για Όσκαρ Οπτικών Εφφέ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)