Batman begins (2005)


8 χρόνια μετά το ανεκδιήγητο και καταστροφικό για τη μυθολογία του Σκοτεινού Ιππότη πόνημα του Τζόελ Σουμάχερ, η Warner αντιλήφθηκε ότι υπάρχει κινηματογραφικό ψωμί στους κόμικ ήρωες, με δεδομένη την επιτυχία των ταινιών που βασίζονταν στους ήρωες του αντίπαλου δέους, της Marvel. Έτσι, αποφάσισε να στηριχθεί στα σίγουρα και να ασχοληθεί ξανά με τον πιο διάσημο ήρωά της, τον Μπάτμαν (θεωρώντας ότι ο Σούπερμαν είναι ληγμένη ιστορία). 

Μεταξύ μας, κανείς δεν χάρηκε όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες. Τα τραύματα του Σουμάχερ ήταν ακόμη νωπά. Μόνο που κάποιος Κρίστοφερ Νόλαν έμαθε τα σχέδια της Warner και πήγε και χτύπησε μόνος του την πόρτα της και προσφέρθηκε να αναλάβει αυτός το project. Για την ακρίβεια τους πρότεινε να γράψει ένα σενάριο, να παρουσιάσει προσχέδια των σκηνικών και του ύφους της ταινίας κι αν συμφωνούσαν είχε καλώς. Ειδάλλως, ο καθένας θα έπαιρνε τον δρόμο του. Έτσι, λοιπόν, κλείστηκε στο γκαράζ του μαζί με τον σεναριογράφο και γνώστη των κόμικ Ντέηβιντ Σ. Γκόγερ και άρχισαν να δουλεύουν την ιστορία που έμελλε να αλλάξει το σινεμά των υπερηρώων για πάντα. Σε πνεύμα απόλυτης μυστικότητας -και πάντοτε στο γκαράζ- έγραψαν την ιστορία και σε συνεργασία με τον Νέηθαν Κρώλεϋ στην καλλιτεχνική διεύθυνση άρχισαν να σχεδιάζουν και μακέτες, σκίτσα και την εικονογράφηση της ταινίας. Την παρουσίαση στα στελέχη της Warner την έκαναν και πάλι στο γκαράζ, χωρίς ουδείς να γνωρίζει ακόμη πως ετοιμαζόταν καινούργια ταινία Μπάτμαν (μάλιστα το όλο project -συμβόλαια, αλληλογραφία κ.λπ. κυκλοφορούσαν με την κωδικοποιημένη ονομασία "Intimidation game").Και όπως απέδειξε η ιστορία, η πρόταση του Νόλαν άρεσε. Και η πρόταση έγινε μια εξαιρετική ταινία, με υπέροχες ερμηνείες, ένα ευλογημένο καστ και μια κινηματογράφηση που μόνο ταινία με υπερήρωα δεν θύμιζε. 

Ο Νόλαν, στην προσπάθειά του να ξεκινήσει το μύθο από την αρχή, στην ουσία δεν ασχολείται με τον Μπάτμαν, αλλά με τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα. Επενδύοντας στον Μπρους Γουαίην, προσγειώνει το φανταστικό του κόμικ στην ανθρώπινη πραγματικότητα, κάνοντας πιστευτή κάθε κομιξάδικη υπερβολή, καθιστώντας την ταινία προσιτή και στο κοινό που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ, ούτε είχε τη διάθεση να ασχοληθεί με χάρτινους ήρωες, την ίδια στιγμή που οι ορκισμένοι φαν παραληρούσαν με δέος. Κρίστιαν Μπέηλ, Μάικλ Καίην, Λίαμ Νήσον, Σίλιαν Μέρφυ, Γκάρυ Όλντμαν, Κέητι Χολμς, Ρούτγκερ Χάουερ, Τομ Γουίλκινσον, Κεν Γουατανάμπε, Μόργκαν Φρήμαν, Λάινους Ρόουτς είχαν την ευτυχία να συμμετάσχουν στην ταινία και να πλάσουν ρόλους που θα μείνουν στην κινηματογραφική ιστορία. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)