Octopussy (1983)



Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση Οκτόπουσυ

Περιπέτεια της MGM/UA, σε σκηνοθεσία Τζων Γκλεν, με τους Ρότζερ Μουρ, Μωντ Άνταμς, Λουί Ζουρντάν, Κριστίνα Γουαίυμπορν, Καμπίρ Μπεντί, Στήβεν Μπέρκωφ, Ρόμπερτ Μπράουν, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Ένας μεγαλομανής αξιωματικός του στρατού της ΕΣΣΔ πουλάει στα κρυφά αντικείμενα από το μουσείο Ερμιτάζ για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική εισβολή στη Δύση. Δεξί του χέρι στην επιχείρηση αυτή κόντρα στις απόψεις περί αμοιβαίου αφοπλισμού που έχουν αρχίσει να ακούγονται στο Κρεμλίνο, ένας ινδός επιχειρηματίας που διακινεί τα αμύθητης αξίας αντικείμενα στις δημοπρασίες της Ευρώπης με τη βοήθεια της μυστηριώδους Οκτόπουσυ.

Δεν είναι από τις καλύτερες, σίγουρα όμως δεν είναι και από τις χειρότερες ταινίες Τζέημς Μποντ -τη λες πάντως μια κουρασμένη ταινία. Ο Ρότζερ Μουρ έχει αρχίσει να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα στις σκηνές δράσης -που ούτως ή άλλως δεν υπήρξαν ποτέ το φόρτε του- να μην γίνεται καθόλου πιστευτός, οπότε επιλέγεται για ακόμα μία φορά η λύση της "πλακίτσας", κυρίως στις σκηνές καταδίωξης που αποκτούν και πάλι ύφος καρτούν, με αποκορύφωμα την ιαχή του Ταρζάν που ακούγεται όταν ο Μποντ κρέμεται από κληματσίδες. Το ίδιο ανούσια "αστεία" και εκτός οποιασδήποτε σεναριακής λογικής είναι και η σκηνή λίγο πριν το φινάλε, όταν αποφασίζει να μασκαρευτεί πλήρως ως κλόουν για να μπει στο τσίρκο, μόλις πέντε λεπτά προτού εκραγεί μία ατομική βόμβα. Το κρίμα της υπόθεσης είναι πως η ιστορία της ταινίας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική, αλλά χαραμίζεται μέσα σε αυτήν την ανώφελη κωμικότητα. 

H αλήθεια είναι πως την παραγωγή της διακατείχε συνολικά ένα άγχος, καθώς από τη μία ο Ρότζερ Μουρ επιθυμούσε να αποσυρθεί και από την άλλη είχαν ανακοινωθεί τα γυρίσματα της εκτός επίσημης σειράς ταινίας "Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ", με τον Σων Κόννερυ. Έτσι, παρά τα δοκιμαστικά που είχαν ήδη κάνει με άλλους ηθοποιούς -μεταξύ των οποίων και ο Τίμοθυ Ντάλτον- ο παραγωγός Άλμπερτ Μπρόκολι πίεσε τον Μουρ να παραμείνει καθώς δεν ήθελε να ρισκάρει να έχει η δική του ταινία έναν νέο Μποντ έναντι του Κόννερυ των αντιπάλων.

Μ είναι πλέον ο Ρόμπερτ Μπράουν, στη μουσική επιστρέφει ο Τζων Μπάρυ και το τραγούδι των τίτλων "All time high" (που έγινε μεγάλη επιτυχία) ερμηνεύει η Ρίτα Κούλιτζ. Το σήμα που υπογράφει την ταινία δεν είναι πια αυτό της United Artists, αλλά της MGM/UA, καθώς ο πρώην ανεξάρτητος κολοσσός έχει φουντάρει (να είναι καλά ο Μάικλ Τσιμίνο) και έχει συγχωνευθεί με τη Metro-Goldwyn-Mayer. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)