Her (2013)


Ελληνικός τίτλος: Δικός της

Αισθηματική ταινία επιστημονικής φαντασίας της Warner, σε σκηνοθεσία Σπάικ Τζόνζι, με τον Χόακιν Φοίνιξ, τη Σκάρλετ Γιόχανσον και τις Έημυ Άνταμς, Ολίβια Γουάιλντ, Ρούνυ Μάρα. 

Σε μια εποχή όχι πολύ μετά από τη δική μας, ένας μοναχικός συγγραφέας, ο οποίος δουλεύει σε εταιρεία που γράφει επιστολές για λογαριασμό τρίτων, ερωτεύεται τη Σαμάνθα, ένα λειτουργικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που τοποθετεί στον υπολογιστή του. 

Από τις πιο πρωτότυπες ιστορίες που αφηγήθηκε αυτή τη χρονιά το σινεμά, η καινούργια δημιουργία του Σπάικ Τζόνζι πραγματεύεται και πάλι τη μοναξιά μας και την ανάγκη για καταφύγιο σε έναν άλλο κόσμο, μέσα στο ίδιο μας το μυαλό. Ο Θήοντορ, ο συγγραφέας της ιστορίας μας, σε έναν κόσμο που ούτως ή άλλως έχει απομονωθεί -την ίδια στιγμή που η τεχνολογία αφήνει τεράστια περιθώρια δικτύωσης και γνωριμιών- ανακαλύπτει πως περνά ουσιαστικά καλά μόνο όταν συνομιλεί με τη φωνή της Σαμάνθα, του ολοκαίνουργιου λειτουργικού συστήματος που εγκατέστησε στον υπολογιστή του. Καταπληκτικός ο Χόακιν Φοίνιξ, ευάλωτος, εύθραυστος και ουσιαστικός δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του, παίζοντας ουσιαστικά μόνος του, αφού απαντά μόνο στη φωνή που ακούει από το ακουστικό του. Η Σκάρλετ Γιόχανσον κατορθώνει επάξια να γεμίσει την οθόνη με τη φωνή της, ενώ εξαιρετική είναι και η Έημυ Άνταμς, σε έναν ρόλο κατ' εμέ πολύ καλύτερο και ολοκληρωμένο από τις "δηθενιές" του Οδηγού Διαπλοκής. Τελικά, η ωραιότερη ιστορία αγάπης του 2013 είναι cyber.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)