Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές (1973)



Δραματική πολεμική ταινία της Finos, σε σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο και την Γκέλλυ Μαυροπούλου. 

Δυο χρόνια μετά το θάνατο του άντρα της, επισμηναγού Νικηφόρου Αυγέρη, σε μια αερομαχία στην Αφρική, η χήρα του προτείνει στο σωσία του που γνωρίζει τυχαία, να πάρει τη θέση του στη ζωή της, ώστε η μικρή της κόρη να αποκτήσει πίσω τον πατέρα της. 

Ήταν από τις ελάχιστες ταινίες της Finos που είχα προλάβει στην Α' Προβολή τους στο σινεμά, παιδάκι τότε, στην "Αλκυών" της Αχαρνών, δίπλα στον σταθμό του Ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια. Μάλιστα τούτη εδώ πρέπει να ήταν από τις πρώτες "σοβαρές" και όχι κωμωδίες που είχα παρακολουθήσει, με αποτέλεσμα πολύ να με είχε εντυπωσιάσει, δεδομένου μάλιστα ότι έβλεπα έγχρωμους και σε μεγάλη οθόνη τους πρωταγωνιστές από τον "Άγνωστο πόλεμο". Μέχρι σήμερα λοιπόν, οι "Γενναίοι" παραμένουν μια από τις αγαπημένες μου ταινίες κι ας έχει ζόρια πολλά. Η ιστορία αναμφισβήτητα είναι πρωτότυπη και ιντριγκαδόρικη, με το δράμα να χτυπά διπλά τους ήρωες όπως και εμάς, όμως οι διάλογοι πάσχουν από το σύνδρομο "Νίκος Φώσκολος", την ίδια στιγμή που η μουσική υπόκρουση πνίγει τα πάντα. Τι τα θες τι γυρεύεις όμως, η τραγωδία, ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και ο έρωτας χτυπούν κόκκινο και περισώζουν μια από τις τελευταίες ταινίες της Finos στα χρόνια της εμφανούς παρακμής. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)