Night train to Lisbon (2013)


Ελληνικός τίτλος: Νυχτερινό τραίνο για τη Λισαβόνα

Δραματική ταινία του Μπιλ Ώγκαστ, με τους Τζέρεμυ Άιρονς, Μελανί Λωράν, Τζακ Χιούστον, Μαρτίνα Γκέντεκ, Τομ Κόρτναιυ, Ώγκαστ Ντιλ, Μπρούνο Γκανζ, Λένα Όλιν, Κρίστοφερ Λη, Σαρλότ Ράμπλινγκ. 

Ένας ελβετός καθηγητής σώζει την τελευταία στιγμή από την αυτοκτονία μια άγνωστη νεαρή κοπέλα. Όταν εκείνη εξαφανίζεται, αφήνει πίσω της το παλτό της και ένα βιβλίο ενός άγνωστου πορτογάλου συγγραφέα. Μέσα στο βιβλίο, του οποίου οι λέξεις τον συναρπάζουν, ο καθηγητής βρίσκει ένα εισιτήριο τραίνου για τη Λισαβόνα και σε μια στιγμή συναισθηματικής φόρτισης, εγκαταλείπει την ταχτοποιημένη, βαρετή, αυστηρή ζωή του και ανεβαίνει στην αμαξοστοιχία με προορισμό τη Λισαβόνα κι εκείνον τον άγνωστο συγγραφέα. 

Μεγάλη ευρωπαϊκή παραγωγή (με υπογραφή Γερμανίας) και διεθνές καστ, η ταινία είναι από αυτές τις όμορφες, καλογυρισμένες σαλονάτες ταινίες που κάποτε θα έκαναν ουρές έξω από το Έμπασυ στο Κολωνάκι ή στο Αττικόν (Θεός σχωρέστο) στη Σταδίου. Καλογυρισμένη, καλογραμμένη, με έναν εξαιρετικό Τζέρεμυ Άιρονς, υποφέρει κάπως στα σημεία: Μερικά γεγονότα είναι ακραία και μέσα στις ευκολίες, το γύρισμα είναι ολίγον αποστειρωμένο συναισθηματικά, η Λισαβόνα πανέμορφη αλλά ιδωμένη μόνο τουριστικά και ερμηνείες που ενώ είναι αξιοπρεπέστατες τις βαραίνουν τα Αγγλικά με "αξάν", είτε επιτηδευμένο (Πορτογάλοι που τα μιλάνε δήθεν σπαστά) είτε αναγκαστικό (μη αγγλόφωνοι ηθοποιοί). Πάντως, πέραν των λεπτομερειών, η ταινία είναι ενδιαφέρουσα και χάρμα ιδέσθαι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)