Δαίμονες (2013)


Μαγνητοσκόπηση της παράστασης όπως ανέβηκε στο Παλλάς, στην ανανεωμένη εκδοχή της, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Κακλέα, με την Άννα Βίσση και τους Παναγιώτη Πετράκη, Εβελίνα Παπούλια, Νικόλαο Καραγκιαούρη. 

23 χρόνια μετά το πρώτο τους ανέβασμα στο Αττικόν, οι "Δαίμονες" αποδεικνύουν έμπρακτα τη δύναμή τους και την πρωτοκαθεδρία τους στην ιστορία του ελληνικού θεατρικού μιούζικαλ. Παρά τις όποιες στιχουργικές και σκηνοθετικές αδυναμίες τους (που στο φινάλε υπάρχουν σε όλα τα μιούζικαλ), οι "Δαίμονες" είναι για την Ελλάδα ό,τι το "Φάντασμα της Όπερας" για την Αγγλία και ό,τι η "Παναγία των Παρισίων" για τη Γαλλία, με άλλα λόγια η παράσταση-ορόσημο του μουσικού θεάτρου με μελωδίες που δεν έχουν ξεχαστεί ακόμη και τόσα χρόνια μετά. Εξαιρετική ιδέα της μαγνητοσκόπησης και της κυκλοφορίας του DVD, για να μείνει καταγεγραμμένη η παράσταση στο χρόνο. 

Σε ό,τι αφορά το revival  αυτό καθ' αυτό ευτυχεί από το νέο καστ, καθώς η Εβελίνα Παπούλια είναι δύναμη της φύσης επάνω στη σκηνή αφού δεν κάνει τη δαιμονισμένη, αλλά είναι! Ο Νικόλαος Καραγκιαούρης είναι ο ιδανικός ιεροεξεταστής και κρίμα που ο ρόλος του δεν επεκτάθηκε (όπως σοφά έπραξαν για τη μάγισσα Λόα της Παπούλια, προσθέτοντας 2 τραγούδια), ενώ ο Ντέηβιντ και του Παναγιώτη Πετράκη είναι πάντοτε υπερβολικός και εγωπαθής (όπως και στην αρχική διανομή του Γιάννη Σαμψιάρη), με αποτέλεσμα να μην γίνεται και τρελά συμπαθής. Όσον αφορά στην Άννα Βίσση, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα (σχεδόν) αφού επαναλαμβάνει το διπλό ρόλο της βασίλισσας και της Ροζάννας όπως και τότε (ακόμη και με τα ίδια ερμηνευτικά προβλήματα που θα περίμενα ο Κακλέας να της τα είχε μαζέψει με καλύτερη καθοδήγηση). 

Η παραγωγή πλούσια για τα ελληνικά δεδομένα, με αδύναμα όμως τα οπτικά εφφέ (εξακολουθώ να προτιμώ τα εφφέ του πρωτότυπου ανεβάσματος). Η μαγνητοσκόπηση αυτή καθ'αυτή είναι πολύ καλή σε επίπεδο ήχου (μολονότι θα βοηθούσε ένα πραγματικό μιξάζ σε 5.1 και όχι το απλό upgrade του stereo surround), ενώ σκηνοθετικά οι κάμερες απλά καταγράφουν χωρίς να παίρνουν ουσιαστικό μέρος στην παράσταση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)