Marcelino Pan y Vino (1955) (A/M)




Ελληνικός τίτλος: Μαρσελίνο Παν, Υ Βίνο
Εναλλακτικός τίτλος: Το θαύμα του Μαρσελίνο

Οι 12 μοναχοί σε ένα μοναστήρι κάπου στην ισπανική ύπαιθρο βρίσκουν στην πόρτα τους ένα μωρό το οποίο και παίρνουν υπό την προστασία τους. Του δίνουν το όνομα Μαρσελίνο, προς τιμήν του Αγίου που γιόρταζε την ημέρα που τους εμφανίστηκε και αφού δεν μπορούν να βρουν οικογένεια να τον μεγαλώσει, αποφασίζουν ο μικρός να μείνει μαζί τους στο μοναστήρι. Τα χρόνια περνούν και ο μικρός Μαρσελίνο γίνεται ένα όμορφο, έξυπνο και σκάνδαλο αγοράκι, που περνά τις ώρες του ταλαιπωρώντας τους 12 μοναχούς και παίζοντας με τον φανταστικό του φίλο, τον Μανουέλ. Όλα, όμως, αλλάζουν όταν ανακαλύπτει το άγαλμα του Εσταυρωμένου, στη σοφίτα της Μονής.

Εξαιρετική ταινία, παραγωγή της Chamartin και σε σκηνοθεσία Λαντισλάο Βάιντα, που με την ψυχή της και την αλήθεια της έχει δημιουργήσει ένα τάγμα φανατικών που την επισκέπτονται κάθε λίγο και λιγάκι. Τακτική πασχαλινή επιλογή της ΕΡΤ στα χρόνια του '70, η ταινία ζεσταίνει τις ψυχές των θεατών, συγκινεί και ανυψώνει, κυρίως δε χάρη στο χαρισματικό πιτσιρίκι που πρωταγωνιστεί, τον Παμπλίτο Κάλβο, τα μάτια και το χαμόγελο του οποίου γεμίζουν την οθόνη και τις καρδιές των θεατών. Συμπρωταγωνιστούν: Ραφαέλ Ριβέλλες, Χουάν Κάλβο, Χοακίν Ρόα, Αντόνιο Βίκο. Ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Καννών και Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερες οικογενειακές ταινίες, θα βρείτε στο αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)