Body double (1984)


Ελληνικός τίτλος: Διχασμένο κορμί

Θρίλερ της Columbia, σε σκηνοθεσία Μπράιαν Ντε Πάλμα, με τους Κραιγκ Γουάσσον, Γκρεγκ Χένρυ, Ντέμπορα Σέλτον, Μέλανι Γκρίφιθ. 

Ένας άνεργος ηθοποιός που πάσχει από κλειστοφοβία, γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας μιας γυναίκας, στο απέναντι σπίτι, την οποία παίρνει μάτι από το τηλεσκόπιο. 

Το πιο ηδονοβλεπτικό έργο του Ντε Πάλμα, και ένα από τα πλέον σινεφίλ, αφού όλα (αρχής γενομένης από τον τίτλο που παραπέμπει στις ντουμπλέρ που αντικαθιστούν τις πρωταγωνίστριες στις γυμνές σκηνές) διαδραματίζονται στον κόσμο του σινεμά. Από τα b movies στις πορνό ταινίες, ο πρωταγωνιστής μας αναζητεί την αλήθεια και παρακολουθεί όμορφες, σαγηνευτικές γυναίκες. Όλα τα αγαπημένα στοιχεία του σκηνοθέτη είναι πάλι εδώ: οι πολύωρες παρακολουθήσεις, οι επιρροές από τα νουάρ των '50s, τα μυστηριώδη θηλυκά, οι άνδρες-υποχείρια των γυναικών που κι αυτές με τη σειρά τους πέφτουν θύματα εγκληματιών και η μελωδική μουσική υπόκρουση του Πίνο Ντονάτζιο, εμπλουτίζονται από μια χυδαιότητα (οι σκηνές στην πορνό ταινία) και από το Relax των Frankie Goes to Hollywood που δένει εξαιρετικά με την αφήγηση (ειδικά οι στίχοι του, οι οποίοι στην πρώτη κινηματογραφική προβολή της ταινίας στην Ελλάδα είχαν υποτιτλιστεί). Ο ψαγμένος θεατής θα τη βρει την άκρη από νωρίς στην αφήγηση της ταινίας, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, καθώς ο Ντε Πάλμα κάνει τον δικό του Σιωπηλό Μάρτυρα του Χίτσκοκ, προσκαλώντας όλους μας να γίνουμε ηθελημένα ματάκηδες σε έναν επιδειξία σκηνοθέτη που αγαπά κάθε πλάνο του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)