Deliverance (1972)


Ελληνικός τίτλος: Όταν ξέσπασε η βία

Δραματική περιπέτεια της Warner, σε σκηνοθεσία Τζων Μπούρμαν, με τους Γιον Βόιτ, Μπαρτ Ρέυνολντς, Νεντ Μπήτυ, Ρόννυ Κοξ. 

Τέσσερις φίλοι ξεκινούν για ένα Σαββατοκύριακο στον ποταμό Καχουλαγουάσι, λίγες ημέρες προτού ένα φράγμα της ηλεκτρικής εταιρείας τον στερέψει για πάντα. Αυτό που ξεκινάει σαν μια ήρεμη αντρική εκδρομή, καταλήγει σε μια κούρσα επιβίωσης, όπου ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με το κτήνος μέσα του. 

Κλασσική ταινία, εμβληματική στη φιλμογραφία του Μπούρμαν, σκληρή και αδυσώπητη, τόσο με τους ήρωές της όσο και με τους θεατές. Ο άνθρωπος σε κόντρα με τη φύση αλλά και με τη φύση του, μακριά από τις συμβάσεις του πολιτισμού και τα πολιτικώς ορθά πρέπει, μετατρέπεται σε ζώο που  καθοδηγείται από το ένστικτο της επιβίωσης. Αν κάτι σοκάρει ακόμα περισσότερο είναι η αισθητική της ταινίας που λόγω χαμηλού προϋπολογισμού μοιάζει εν πολλοίς με κινηματογράφηση αληθινών περιστατικών. Καθώς δεν περίσσευαν χρήματα για φτιασίδια και στούντιο, τα πάντα γυρίστηκαν σε φυσικούς χώρους και μάλιστα με τους ίδιους τους ηθοποιούς να εκτελούν όλες τις επικίνδυνες σκηνές, προσθέτοντας στο φιλμ έναν έξτρα παράγοντα αληθοφάνειας. Παρά το σαν γροθιά στο στομάχι και πρωτόγνωρο για την εποχή θέμα της, η ταινία έκανε γκελ και σε κοινό και σε κριτικούς. Στη σαιζόν της έφτασε στην 5η θέση του Box Office, ενώ διεκδίκησε 3 Όσκαρ -Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Μοντάζ. 

Είναι η δεύτερη φορά που ο Μπούρμαν -με μια άνιση γενικά καριέρα- καταπιάνεται με τον άνθρωπο έναντι της φύσης (και της φύσης του), μετά το "Δύο Λιοντάρια στον Ειρηνικό" το 1968. Ακολουθώντας το "Όταν ξέσπασε η βία", ο Μπούρμαν θα βρει τον καλύτερό του εαυτό όποτε επιστρέφει ευρύτερα σε αυτήν τη θεματολογία, είτε με το εξαιρετικό "Εξκάλιμπερ", είτε με το "Σμαραγδένιο Δάσος" ή ακόμα και με το "Πέρα από τη Ραγκούν". 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)