Ιωάννης ο βίαιος (1973) (Α/Μ)



Δραματικό ψυχογράφημα της Τώνιας Μαρκετάκη, με τους Μανώλη Λογιάδη, Μίκα Φλώρα, Βαγγέλη Καζάν, Μαίρη Μεταξά, Μαλαίνα Ανουσάκη, Γιώργο Παρτσαλάκη, Λήδα Πρωτοψάλτη, Νικήτα Τσακίρογλου. 

Χειμαρρώδης ταινία σχεδόν τρίωρης διάρκειας, αλλά μεγάλου ενδιαφέροντος, που αφηγείται την ιστορία του Γιάννη Ζάχου που σκότωσε, φαινομενικά άνευ λόγου, μια νεαρή γυναίκα, καταμεσής του δρόμου, στο Παγκράτι. 

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, και συγκεκριμένα στην υπόθεση της δολοφονίας της Μαρίας Μπαβέα που είχε συνταράξει την κοινή γνώμη των Αθηνών το 1968, ειδικότερα όταν τον δολοφόνο είχε καταδώσει στην αστυνομία η θεία του, ηθοποιός Κούλα Αγαγιώτου, η ταινία αποτελεί επιτομή στην έρευνα, την αποκάλυψη και την καταδίκη ενός δολοφόνου. Χωρισμένη άτυπα σε τρία μέρη (ανακρίσεις, παρελθόν δολοφόνου, δίκη) η ταινία παραθέτει γεγονότα, απόψεις και χαρακτήρες, ψυχρά και χωρίς ίχνος συναισθηματικής εμπλοκής στα τεκταινόμενα. Με εμφανίσεις πολλών γνωστών ηθοποιών σε σύντομα περάσματα και μπλέκοντάς τους με ερασιτέχνες, κατορθώνει να αποκτήσει ύφος δραματοποιημένου ντοκυμανταίρ, βάζοντας τον θεατή ψυχρό μάρτυρα απέναντι στα γεγονότα. Άγνωστη στους περισσότερους (και σ' εμένα μέχρι που έπεσα τυχαία επάνω της), ο "Ιωάννης" είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ενός ελληνικού σινεμά πέρα από νόρμες και ευκολίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)