Χώρα προέλευσης (2010)


Δραματική ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, με τους Αμαλία Μουτούση, Θάνο Σαμαρά, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκο Λίτση, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Χρήστο Πασσαλή. 

Μια οικογένεια, μέσα στα χρόνια, σπαράζεται από τα μυστικά της για να καταστραφεί στο παρόν, όταν οι συνθήκες οδηγούν σε αδιέξοδα. 

Στα θετικά της, οι εξαιρετικές ερμηνείες, με κυρίαρχες αυτές της Αμαλίας Μουτούση (είναι εφιαλτική όταν διδάσκει στο σχολείο τον Ύμνο προς την Ελευθερία), της Ιωάννας Τσιριγκούλη και του Θάνου Σαμαρά, το κοφτό μοντάζ, τα καλοδουλεμένα πλάνα της και η έντασή της. Από την άλλη, όμως, πλατιάζει θεματολογικά, δεν εστιάζει στο κυρίως θέμα της, με αποτέλεσμα να αποσυντονίζει, ενώ η διαρκής τσίτα στην οποία βρίσκονται ταινία και ήρωες δεν δίνει την ευκαιρία στον θεατή να πάρει μια ανάσα και να επεξεργαστεί όσα βλέπει. Τέλος, το γεγονός ότι όλοι οι χαρακτήρες είναι προβληματικοί και αντιπαθείς δεν αφήνει περιθώρια ταύτισης με κάποιον που θα βοηθούσε την παρακολούθηση από τη δική του οπτική. Δεν μπορείς, παρ' όλα αυτά να μην αναγνωρίσεις το ταλέντο στη σκηνοθεσία, η οποία αν είχε να στήσει ένα πιο ολοκληρωμένο και λιτό σενάριο θα είχε κάνει θαύματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)