Fidelio (2015)


Η δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας (ORF) μετέδωσε τη μία και μοναδική όπερα του Μπετόβεν, όπως παρουσιάστηκε σε νέα παραγωγή τον Αύγουστο του 2015 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, σε σκηνοθεσία Κλάους Γκουτ, με τους Γιόνας Κάουφμαν, Αντριάν Πιέτσονκα, Σεμπάστιαν Χόλετσεκ, Τόμας Κονιέζνυ, Όλγκα Μπέσμερτνα. 

Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα αλλά κατά πολλούς άνιση παραγωγή, η οποία εξυμνήθηκε για το μουσικό της μέρος, αλλά γιουχαΐστηκε (κυριολεκτικά) για τη σκηνοθεσία της, η οποία θεωρείται ότι επενέβη στο έργο του συνθέτη και το αλλοίωσε, καθώς εξαφάνισε τα διαλογικά μέρη αντικαθιστώντας τα με μηχανικούς ήχους, ανάσες και αγκομαχητά. Όντως, η διακοπή της μουσικής συνέχειας μπορεί να ξενίζει, πάντως, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι φωτισμοί που δημιουργούν ένα αλλόκοσμο περιβάλλον με σκιές, κατ' ευθείαν από το εξπρεσσιονιστικό γερμανικό σινεμά των αρχών του 20ού αιώνα. Τη φιλαρμονική της Βιέννης διευθύνει Φρανζ Βέλσερ-Μοστ. Η παράσταση δόθηκε στο Grosses Festspielhaus.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις μουσικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. Για περισσότερες μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)