Έρημη Χώρα (2023)


Δραματική σειρά των ΕΡΤ/Ertflix/Need A Fixer, δημιουργία του Γιώργου Γκικαπέππα, με τους Γιώργο Κέντρο, Δανάη Σκιάδη, Γιώργο Καραμίχο, Άννα Μαρία Μαρινάκη, Χρήστο Κοντογεώργη, Γιώργο Γιαννόπουλο, Δημήτρη Αριανούτσο, Αλεξία Σαπρανίδου, Μιχάι Ντινβάλε, Κάρμεν Ιονέσκου.

Όταν οι γονείς της σκοτώνονται σε τροχαίο, από το οποίο η ίδια γλιτώνει ως εκ θαύματος, η 11χρονη Εύα χάνει σε μία και μόνο στιγμή τα πάντα. Μοναδικός συγγενής που θα μπορούσε να την αναλάβει είναι ο παππούς της, που ζει απομονωμένος σε ένα αγρόκτημα στη μέση του πουθενά και ο οποίος δεν έχει δει ποτέ την εγγονή του, αφού ουδέποτε αποδέχθηκε τη σχέση του γιου του με μια γυναίκα από τη Ρουμανία. Τη λύση αναλαμβάνει -σχεδόν εμμονικά- να δώσει μια υπάλληλος των κοινωνικών υπηρεσιών, που μοιάζει να θέλει να εξισορροπήσει τη δική της, ανύπαρκτη ζωή με αυτό που οφείλει να προσφέρει στη μικρή Εύα. Έτσι, κάνει τα αδύνατα-δυνατά να πείσει τον Εισαγγελέα Ανηλίκων και τον προϊστάμενό της πως ο ερημίτης παππούς αποτελεί την ιδανική οικογένεια για τη μικρή, προτού κάνουν την κίνησή τους οι γονείς της νεκρής μητέρας της από τη Ρουμανία αλλά και χωρίς ο ίδιος να έχει συμφωνήσει πως θέλει να αναλάβει το παιδί.

Επίκαιρα σύγχρονο δράμα και μαζί επαρχιακό γουέστερν, η "Έρημη Χώρα" καινοτομεί, εντυπωσιάζει και προσφέρει απλόχερα μια συναρπαστική ιστορία και ερμηνείες επιπέδου. Καινοτόμα όχι μόνο ως προς την ιστορία της, που είναι φρέσκια, σημερινή και εντελώς διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, η σειρά σπάει το νήμα της ελληνικής streaming τηλεόρασης, κάνοντας πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Ertflix, του οποίου μάλιστα αποτελεί παραγωγή, φέρνοντας την ΕΡΤ ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό σε αντίληψη παραγωγής και διανομής περιεχομένου. Ο Γιώργος Γκικαπέππας στο τιμόνι του σεναρίου και της σκηνοθεσίας τα πηγαίνει εξαιρετικά, οδηγώντας την ιστορία από επεισόδιο σε επεισόδιο σε νέα μονοπάτια, κλιμακώνοντας σταδιακά την εξέλιξη και ανατρέποντας τις συμβάσεις που περιγράφουν τους χαρακτήρες. Προσεκτικά και χωρίς φλυαρία δοσμένο καθώς είναι το background του καθενός εκ των πρωταγωνιστών, προσφέρει βάθος στους χαρακτήρες ενόσω οριοθετεί το πλαίσιο δράσης-αντίδρασης και πυροδοτεί τις εκρήξεις. Μοντάζ (Σταύρος Σπανός), φωτογραφία (Βασίλης Μουρίκης) και μουσική (Δημήτρης Φριτζαλάς) χαρίζουν κινηματογραφικό ύφος σε κάθε επεισόδιο, με τους ηθοποιούς να αποδίδουν τα μέγιστα στην κατανόηση και την απόδοση των ρόλων. Ο Γιώργος Κέντρος, στον ρόλο του παππού, κουβαλάει μια ερμηνευτική δύναμη μεγατόνων, με ύφος, αισθητική και αντίληψη διεθνούς επιπέδου, απέναντι στη συναρπαστική Δανάη Σκιάδη, η οποία αποδίδει με νεύρο και ενσυναίσθηση την απεγνωσμένη για το καλό της Εύας κοινωνική λειτουργό. Υπέροχη η συνύπαρξή της και με τον Γιώργο Καραμίχο που ως Εισαγγελέας Ανηλίκων με τραυματισμένη προσωπική ζωή, πατάει με νεύρο και ουσία σε κάθε έκφανση του ρόλου. Πάντοτε καλός και στη συγκεκριμένη περίπτωση απειλητικός, ο Χρήστος Κοντογεώργης, ενώ πολύ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η μικρή Άννα Μαρία Μαρινάκη στον ρόλο της Εύας. 

Υπήρξε βέβαια και μια παρεξήγηση στην επικοινωνία της "Έρημης Χώρας", την οποία η ΕΡΤ αποκαλούσε μίνι-σειρά, οπότε όταν στο φινάλε του 8ου επεισοδίου η ιστορία έμεινε μετέωρη, πάθαμε όλοι μια φρίκη για το φινάλε. Γρήγορα η παρεξήγηση λύθηκε, αφού θα υπάρξει φυσικά και 2ος κύκλος, όμως να ξεκαθαρίσουμε επ' ευκαιρίας πως μια σειρά δεν είναι "μίνι" επειδή απλά έχει λίγα επεισόδια αλλά και όταν ολοκληρώνεται μέσα από αυτά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η παραλία (2023)

Το προξενιό της Ιουλίας (2023)

Beetlejuice Beetlejuice (2024)

Strange Darling (2023)

Ψυχοκόρες (3 Σαιζόν, 2023-2024)