Batman (1989)


Ο Τιμ Μπάρτον μεταφέρει στον κινηματογράφο για λογαριασμό της Warner, τον κόμικ ήρωα της DC που είχε εμπνευστεί ο Μπομπ Κέην, με τον Μάικλ Κήτον στο ρόλο του δισεκατομμυριούχου Μπρους Γουέην που πολεμά το έγκλημα τις νύχτες ως Άνθρωπος-Νυχτερίδα. Στην πρώτη αυτή ταινία, ο Μπάτμαν πρέπει να αντιμετωπίσει τον Τζόκερ που βρίσκει τον ιδανικό ερμηνευτή στο πρόσωπο του Τζακ Νίκολσον, ενώ η Κιμ Μπάσινγκερ είναι η Βίκυ Βέηλ, η φωτορεπόρτερ που ερωτεύεται τον Μπρους Γουέην ενώ ερευνά την πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου-νυχτερίδα. 

Ήταν η πρώτη φορά μετά τη σειρά των ταινιών του Σούπερμαν, που ένας άλλος ήρωας της κόμικ φιλολογίας μεταφέρεται με σάρκα και οστά στον κινηματογράφο και ο Τιμ Μπάρτον ήταν ο ιδανικός γι' αυτό το δύσκολο έργο. Ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπ' όψιν του πως οι προηγούμενες απόπειρες για μεταφορά του Μπάτμαν στην τηλεόραση και στο σινεμά ήταν τραγικά αστείες. Στην προκειμένη περίπτωση ο Μπάρτον κλέβει τη "σκοτεινιά" των κόμικ των '80s και την παντρεύει με την ελαφρότητα των τηλεοπτικών περιπετειών του σκοτεινού ιππότη σε έναν αμάλγαμα σκοτεινής κωμωδίας και περιπέτειας φαντασίας, σε ένα Γκόθαμ εκτός χρόνου, χτισμένο όλο στα στούντιο Pinewood του Λονδίνου. Ουσιαστικός πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Τζόκερ και ο Τζακ Νίκολσον, με τον Μάικλ Κήτον να ερμηνεύει όσο πιο ρεαλιστικά μπορεί έναν ρόλο που ακροβατεί στο ρεαλισμό και στην κόμικ αισθητική. Η μουσική του Ντάννυ Έλφμαν είναι κλασσική!

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές που βασίζονται σε κόμικ, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)