For your eyes only (1981)


Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007: Για τα μάτια σου μόνο

Περιπέτεια της United Artists, σε σκηνοθεσία Τζων Γκλεν, με τους Ρότζερ Μουρ, Κάρολ Μπουκέ, Τοπόλ, Λυν-Χόλυ Τζόνσον, Τζούλιαν Γκλόβερ, Κασάντρα Χάρις, Τζων Γουάιμαν, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Ένα κατασκοπικό σκάφος της Μεγάλης Βρετανίας δέχεται επίθεση και βυθίζεται αύτανδρο, παίρνοντας στον βυθό και ένα άκρως απόρρητο σύστημα εντοπισμού και ελέγχου τον πυρηνικών υποβρυχίων της χώρας. Ο μοναδικός που θα μπορούσε να εντοπίσει με ακρίβεια το ναυάγιο δολοφονείται εν ψυχρώ, οπότε τώρα καλείται ο Μποντ να ανακτήσει τη συσκευή είτε εντοπίζοντας το βυθισμένο πλοίο είτε αυτούς που προσπαθούν να το βρουν για λογαριασμό τους.

Ο κινηματογραφικός μύθος του Τζέημς Μποντ συνεχίζεται αποφασιστικά και με σταθερό ρυθμό στην παραγωγή ανά διετία, αλλά τα πάντα αρχίζουν να δείχνουν κουρασμένα. Στη συγκεκριμένη ταινία, παρά την ασέβεια που δείχνει προς τον Μπλόφελντ στην εναρκτήρια σεκάνς πριν από τους τίτλους, τα πράγματα δείχνουν να σοβαρεύουν λιγάκι σε σχέση με τα κωμικά, χαριτωμένα και χιουμοριστικά των δύο προηγούμενων περιπετειών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα πως γίνονται και πιο ενδιαφέροντα. Έτσι, έχουμε την ιστορία με τον αποκωδικοποιητή ATAC για τα πυρηνικά υποβρύχια που φαντάζει περισσότερο αληθοφανής, αλλά το φλέγμα, η γοητεία και το χιούμορ του 007 έχουν αρχίζει να ξεθωριάζουν έως και να μην υπάρχουν καθόλου. Αντ' αυτού έχουμε πολλές συνεχόμενες σκηνές καταδίωξης σχεδόν παντού: στην άμμο, το χιόνι, κάτω από το νερό, επάνω από το νερό, αλλά και στον αέρα, ενώ η προσωπική ιστορία εκδίκησης της συμπρωταγωνίστριας του Μποντ, της πανέμορφης Κάρολ Μπουκέ, προσδίδει στην ταινία ένα επιπλέον στοιχείο ρεαλισμού. 

Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Τζων Γκλεν, ο οποίος είχε διατελέσει μοντέρ και σκηνοθέτης Β' Συνεργείου σε άλλες τρεις ταινίες του 007. Ο Μπιλ Κόντι υπογράφει ένα από τα καλύτερα τραγούδια Μποντ, το οποίο ερμηνεύει η Σήνα Ήστον, που μάλιστα εμφανίζεται στους τίτλους να το τραγουδάει, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Όσο ωραίο, όμως, κι αν ήταν το τραγούδι, τόσο αδιάφορη έως κακή είναι η μουσική επένδυση του φιλμ, με αυτά τα ντίσκο μοτίβα και τη σχεδόν απουσία του μουσικού θέματος του Μόντυ Νόρμαν. Απών και ο Μ από την ταινία, καθώς ο ηθοποιός Μπέρναρντ Λη που τον υποδυόταν είχε πεθάνει στις αρχές των γυρισμάτων. Από σεβασμό, οι παραγωγοί επέλεξαν να μην τον αντικαταστήσουν με άλλον ηθοποιό, οπότε την αποστολή αναθέτει στον Μποντ απ' ευθείας ο Υπουργός Εξωτερικών. 

Στα παραλειπόμενα της συγκεκριμένης ταινίας, η οποία γυρίστηκε σε μεγάλο μέρος της στην Ελλάδα, είναι η αντίδραση των μοναχών στα Μετέωρα, οι οποίοι για (οικονομικές, όπως ειπώθηκε) διαφορές με την παραγωγή, είχαν κρεμάσει τεράστια καναβάτσα από τους βράχους για να εμποδίσουν τα γυρίσματα. Έτσι, με εξαίρεση κάτι πλαϊνά γενικά πλάνα, οι σκηνές στα Μετέωρα γυρίστηκαν σε στούντιο. Πολλές σκηνές γυρίστηκαν και στην Κέρκυρα, η οποία σε ορισμένες στιγμές υποδύεται και την Ισπανία. Σημειώστε δε πως η πρωταπριλιάτικη φάρσα της ΕΡΤ το 1981 ήταν πως ο Ρότζερ Μουρ και η συμπρωταγωνίστριά του, Κάρολ Μπουκέ, έρχονταν με ελικόπτερο στην Αθήνα από την Κέρκυρα για να συμμετάσχουν στη ζωντανή εκπομπή "Κάθε μεσημέρι".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)