Scandal (7 Σαιζόν, 2012-2017)


Δραματική σειρά του ABC, δημιουργία της Σόντα Ράιμς. 

Αυτή τη φορά, η δημιουργός του Grey's Anatomy και του Private Practice αφήνει τα νοσοκομεία για να μπει στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου και να παρακολουθήσει τα σκάνδαλα που εξελίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Πρωταγωνίστρια είναι η Ολίβια Πόουπ, η πιο ισχυρή δημοσιοσχεσίτισσα της Ουάσινγκτον και ερωμένη του Πρόεδρου των ΗΠΑ. Ο πρώτος κύκλος είχε μόνο 7 επεισόδια, αλλά η απήχησή του το επανέφερε και με μια πλήρη σαιζόν από τον Οκτώβριο του 2012. Έχει ενδιαφέρουσα κεντρική ιστορία, αλλά και παράλληλες μικρότερες που έχουν να κάνουν με τους πελάτες που αναλαμβάνει το γραφείο της Πόουπ. Δεν ανακαλύπτει την Αμερική, δεν είναι Δυτική Πτέρυγα, αλλά είναι ιντριγκαδόρικη και ενδιαφέρουσα. 

Παρακολουθώντας την τρίτη σαιζόν, οφείλεις να αναγνωρίσεις στη Σόντα Ράιμς ότι ξέρει να δημιουργεί ενδιαφέρον στις σειρές της, μέσα από απίστευτες υπερβολές και αφέλειες που όμως σε καθηλώνουν σαν κρυφή απόλαυση, Έχουμε παρατήσει πλέον εμφανώς τις υποθέσεις των πελατών της Ολίβια Πόουπ και ασχολούμαστε αποκλειστικά με το Λευκό Οίκο και τις γκομενοδουλειές των πρωταγωνιστών. Προσθέστε νόθα(;) παιδιά, βιασμούς, τρομοκράτες, δολοφονίες, πατεράδες, νεκρές μητέρες, βόμβες και εκλογές και έχετε το μείγμα της επιτυχίας. Πανηγυρική έγκριση για τέταρτη σαιζόν, μολονότι η τρίτη έκλεισε κατά 4 περίπου επεισόδια νωρίτερα, λόγω εγκυμοσύνης (στην πραγματικότητα) της πρωταγωνίστριας Κέρρυ Γουώσινγκτον. Πόσο ακόμα να την έκρυβαν πίσω από ψύκτες, καναπέδες, βάζα και πόσο ακόμα θα φορούσε αυτό το λευκό παλτό μέρα-νύχτα; 

H τέταρτη σαιζόν μπλέκει με διεθνείς τρομοκράτες, επιχειρήσεις ανατροπής του καθεστώτος εκ των έσω και φυσικά την απόπειρα διάλυσης της παρακρατικής οργάνωσης B613. Μέσα στην υπερβολή, όπως πάντα, αλλά δεν βαριέσαι ούτε λεπτό. Πάμε φουλ για πέμπτο κύκλο, όπου και έχουμε μπει για τα καλά στην προεκλογική εκστρατεία των αμερικανικών εκλογών, με φίλους να γίνονται εχθροί και απειλές από το παρελθόν να κάνουν αγριεμένες την επανεμφάνισή τους. Η 6η σαιζόν άργησε να ξεκινήσει και είχε λιγότερα επεισόδια, καθώς η πρωταγωνίστρια Κέρρυ Γουώσινγκτον έμεινε για δεύτερη φορά έγκυος. Έτσι η ιστορία και η δομή των επεισοδίων τροποποιήθηκαν καταλλήλως ώστε να εξυπηρετήσουν τη μειωμένη παρουσία της (ειδικά στην αρχή του κύκλου). Δραματικές εξελίξεις στιγματίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών, την ίδια στιγμή που κρυφές δυνάμεις επιχειρούν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τον Λευκό Οίκο. Έχει ενδιαφέρον στην εξέλιξή του, η εξήγηση όμως που δίνεται δεν είναι και από τις πιο ευφυείς. 

Η 7η σαιζόν είχε ανακοινωθεί πως θα ήταν η τελευταία της σειράς, οπότε ήταν προδιαγεγραμμένη (ή τουλάχιστον αναμενόμενη) η κορύφωση που θα οδηγούσε σε ένα συναρπαστικό φινάλε. Και κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα στην αρχή, με τα πρώτα επεισόδια του κύκλου να υπόσχονται μόνο τα καλύτερα γα τους fan της σειράς. Υπήρξαν οι ανατροπές που περιμέναμε, είχαμε "έκτακτα περιστατικά" και απρόσμενες εξελίξεις, όπως επίσης και βασικούς πρωταγωνιστές να ρίχνουν το προσωπείο τους και να φτάνουν στα άκρα. Φαίνεται, όμως, πως το μπαλάκι χάθηκε λίγο στον δρόμο, καθώς, στην προσπάθειά τους να κάνουν την έκπληξη, οι δημιουργοί της σειράς φαίνεται πως θυσίασαν την ακεραιότητα των χαρακτήρων τους, βάζοντάς τους να κάνουν πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητα, ακόμη και για τα δεδομένα της σειράς. Πέραν αυτού δε, και με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο για όλους τους πρωταγωνιστές, η λύση αποφασίστηκε να δοθεί μόλις στο τελευταίο επεισόδιο -κάτι το οποίο θα ήταν απολύτως λογικό, αν η διέξοδος που βρέθηκε δεν φάνταζε τόσο εύκολη και επιεικώς ανέμπνευστη. Υπό αυτό πρίσμα, ναι, απογοητεύτηκα κάπως από αυτήν την τελευταία σαιζόν μιας αγαπημένης σειράς, όχι τόσο για τις υπερβολές της (στις οποίες είμαστε όλοι συνηθισμένοι) όσο για "ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε" του τελευταίου επεισοδίου. Αναμφισβήτητα, πάντως, το "Scandal" έχει καταλάβει τη θέση του στις ένοχες τηλεοπτικές απολαύσεις της ιστορίας, πέρασε τα μηνυματάκια του, ενώ δημιούργησε αναμφισβήτητα και μία σταρ. Η Κέρρυ Γουώσινγκτον, αν εκμεταλλευθεί σωστά τις μετοχές της από τη σειρά, θα κάνει μεγάλη καριέρα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)