Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1936) (Α/Μ) (ομιλών + βωβό)


Πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού βουκολικού μελοδράματος του Δημήτρη Κορομηλά (ακολούθησαν ουκ ολίγες), σε σκηνοθεσία Ηλία Παρασκευά και Δημήτρη Τσακίρη. Πρωταγωνιστούν Δημήτρης Τσακίρης, Νίνα Αφεντάκη, Μάνος Κατράκης, Σοφία Ντοριβάλ. 

Η Κρουστάλλω αγαπάει τον Λιάκο, όμως η μητέρα της προτιμά να την δώσει στον πλούσιο Μήτρο, μέχρι που συνειδητοποιεί πως ο επίδοξος γαμπρός της δεν είναι άλλος από τον παιδικό της έρωτα. 

Πρωτόλειο έργο του ελληνικού κινηματογράφου, γυρισμένο όμως με προσοχή και σοβαρότητα. Στη μεγαλύτερη διάρκειά του είναι ομιλών, αλλά σε κάποια σημεία λειτουργεί ως βωβό και οι διάλογοι εμφανίζονται με καρτέλες -τουλάχιστον αυτή είναι η συνθήκη στη μία και μοναδική κόπια που διασώθηκε από την Ελληνική Ταινιοθήκη, όμως δεν γνωρίζω αν υπήρξαν δύο εκδοχές, μία βωβή και μία ομιλούσα για τους κινηματογράφους που είχαν εξοπλισθεί με ηχητικά συστήματα εκείνη την εποχή και απλά για την αποκατάστασή της χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα και από τις δύο. Ιστορικής αξίας περισσότερο (πού αλλού θα δείτε τον Μάνο Κατράκη έφηβο;), δε παύει όμως να έχει ψυχή και επαγγελματισμό. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)