Snow White and the Seven Dwarfs (1937)


Ελληνικός τίτλος: Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

Εξαιρετικό κλασσικό κινούμενο σχέδιο της Disney (σε διανομή της RKO), κατ' ουσίαν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους στην ιστορία του κινηματογράφου. Το αγαπημένο παραμύθι των αδελφών Γκριμ αποκτά σινεματική υπόσταση, αλλάζει για τις ανάγκες του κοινού και της εποχής, αποκτά αίσιο τέλος (κλεμμένο από την Ωραία Κοιμωμένη) και έχει τέτοια επιτυχία εδώ και 75 χρόνια που μας έχει κάνει να ξεχάσουμε το πρωτότυπο. 

Οι 7 νάνοι γίνονται πρωταγωνιστές και αποκτούν ονόματα και χαρακτήρα, ενώ τα τραγούδια και τα χορευτικά νούμερα αποτυπώνονται με ταλέντο πρωτόγνωρο ώστε η ταινία να μπορεί να χαρακτηρισθεί άνετα μιούζικαλ και μάλιστα από τα σύγχρονα, αφού οι μουσικές σεκάνς εξελίσσουν την ιστορία και δεν είναι ξεκάρφωτες με τη ροή της. Προσθέστε ένα άψογο σκίτσο και θα καταλάβετε, παρά τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα περί της δύναμης του μάρκετινγκ και λοιπές μπούρδες, το μεγαλείο του ανδρός που επέβαλε σε όλο τον πλανήτη να ερωτευθεί ένα ποντίκι εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

H επίβλεψη της σκηνοθεσίας είναι του Ντέηβιντ Χαντ, ο οποίος συντόνισε τους υπόλοιπους πέντε σκηνοθέτες που είχαν αναλάβει ο καθένας από μία σεκάνς, ενώ στους βασικούς ρόλους (κι ας μην αναφέρονται στους τίτλους) ακούγονται οι ηθοποιοί Αντριάννα Κασελότι, Στούαρτ Μπιουκάναν, Ρόυ Άτγουελ, Λουσίλ Λα Βερν, Πίντο Κόλβιγκ.

H ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής, στην τελετή του 1938. Έναν χρόνο αργότερα, απέσπασε τιμητικό Όσκαρ, με το οποίο η Ακαδημία αναγνώρισε στη "Χιονάτη" και στον εμπνευστή της τον σημαντικό νεοτερισμό που έφεραν στην οθόνη, πρωτοπορώντας σε ένα νέο κινηματογραφικό πεδίο. Το Όσκαρ δόθηκε από τη Σίρλεϋ Τεμπλ στον Γουώλτ Ντίσνεϋ, ο οποίος στην πραγματικότητα παρέλαβε 8 βραβεία, 1 κανονικού μεγέθους και 7 μινιατούρες. Στη Βενετία, τιμήθηκε με το Μεγάλο Καλλιτεχνικό Βραβείο Μπιενάλε, στο Φεστιβάλ του 1938.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)