Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν (1951) (Α/Μ)


Μελό της Finos Film, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Άννα Καλουτά, Σμαρούλα Γιούλη, Λάμπρο Κωνσταντάρα. 

Ο Παύλος, φοιτητής του ωδείου, με όνειρα για λυρική καριέρα, αναγκάζεται να δουλέψει ως τραγουδιστής σε ταβέρνα για να βγάλει χρήματα ώστε να φτιάξει τη ζωή του με την αγαπημένη του, με την οποία άτυπα συζούν. Στην ταβέρνα, όμως, γνωρίζει τη Λίζα, μια κοκότα της καλής κοινωνίας που βαρέθηκε τις σχέσεις συμφέροντος και τον ερωτεύεται αληθινά. 

Το έχω πει και θα το ξαναπώ: υπήρξε μια περίοδος εκεί στα χρόνια του '50, που το ελληνικό σινεμά, όπως και ολόκληρη η χώρα μύριζαν Ευρώπη, πολύ περισσότερο από σήμερα και προτού όλα βυθιστούν στις διπλοπενιές και στην κουλτούρα του σπασμένου πιάτου και του μουσακά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Σακελάριος τολμά να υπογράψει μια ιδιαίτερα προχώ για την εποχή της ταινία (από το θεατρικό του Χρήστου Γιαννακόπουλου), που μιλά για ζευγάρια που συζούν ανύπαντρα, για κοκότες και για έρωτες νεαρών με μεγαλύτερες από αυτούς γυναίκες. Μέσα στην απλότητά της και τις μελό συνθήκες της, η ταινία ξεχωρίζει για τις συγκρατημένες ερμηνείες της, τη φωτογραφία της και την ατμόσφαιρά της, ενώ δεν παύει να γοητεύει και για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Είναι αλήθεια πως της λείπει η τόλμη, αλλά έχει μια τέτοια αθωότητα στις προθέσεις της που της συγχωρείς όλες τις ατέλειες. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)