Yves Saint Laurent (2014)


Δραματική βιογραφία της SND, σε σκηνοθεσία Ζαλίλ Λεσπέρ, με τους Πιερ Νινέ, Γκιγιώμ Γκαγέν, Σαρλότ Λε Μπον, Λώρα Σμετ, Νικολάι Κίνσκι, Ξαβιέ Λαφίτ. 

Τα έργα και οι ημέρες του διάσημου σχεδιαστή μόδας Υβ Σαιν Λωράν, από τα νεανικά του χρόνια στην Αλγερία, τα πρώτα του βήματα στον οίκο Dior και τη δημιουργία της δικής του μπράντας που τον έκανε διεθνές αστέρι. 

Πρόκειται για τη μία από τις δύο γαλλικές ταινίες με θέμα τη ζωή του Υβ Σαιν Λωράν που βγήκαν με μικρή διαφορά στις αίθουσες. Ολίγον "κίτρινη" βιογραφία, καθώς επικεντρώνεται στην προσωπική του -πολυτάραχη- ζωή, τις αδυναμίες του για τους άντρες, τα ναρκωτικά, αλλά και στην πνευματική του αστάθεια, μπορεί να εξαγριώσει όλους όσοι περίμεναν μια αγιογραφία του σχεδιαστή, χαμένου μέσα στο ατελιέ του. Παρ' όλα αυτά, η ταινία είναι χάρμα οφθαλμών και ευλογημένη από έναν χαρισματικό πρωταγωνιστή, τον Πιερ Νινέ της Κομεντί Φρανσαίζ (του Εθνικού Θεάτρου σαν να λέμε), ο οποίος παίρνει την ταινία στους ώμους του και την κάνει one man show, συνεπικουρούμενος από καλοσχηματισμένους δεύτερους χαρακτήρες. Υπέροχη η φωτογραφία του Τόμας Χάρντμάιερ που λάμπει σαν αστραφτερό ντεφιλέ, εκκωφαντικά συγκινητική η μουσική του Ιμπραΐμ Μααλούφ και μια άρια της Κάλας στο τελευταίο ντεφιλέ που έρχεται σαν μαχαιριά στην ψυχή και πάνω απ' όλα το βλέμμα του Νινέ, παραμορφωμένο μέσα από τους χοντρούς φακούς των γυαλιών του που σε κοιτάζει κατάματα από την οθόνη και ξεγυμνώνει την ψυχή του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)