Escape from the planet of the apes (1971)


Ελληνικός τίτλος: Απόδραση από τον πλανήτη των πιθήκων

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της Fox, σε σκηνοθεσία Ντον Ταίυλορ, με τους Ρόντυ ΜακΝτάουαλ, Κιμ Χάντερ, Μπράντφροντ Ντίλμαν, Έρικ Μπραίντεν, Ρικάρντο Μονταλμπάν. 

Λίγο πριν το τέλος της δεύτερης ταινίας, τρεις πίθηκοι δραπετεύουν από τη Γη πριν την ολοκληρωτική της καταστροφή και μέσω του ίδιου φαινομένου, επιστρέφουν στο χρόνο, την εποχή που ξεκίνησαν οι δύο διαστημικές αποστολές. Οι κάτοικοι της Γης μένουν άναυδοι από την παρουσία των ευφυών πιθήκων, ενώ κάποιοι επιστήμονες αποφασίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί το φριχτό μέλλον που περιμένει την ανθρωπότητα είναι να το αλλάξουν. 

Παρά τις αφέλειες και τη γενικότερη αισθητική των '70s, η ταινία διατηρεί τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει και πάλι θέματα ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, αυτή τη φορά από την ανάποδη, καθώς οι "ευφυείς" άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το ζοφερό μέλλον του πλανήτη, έχοντας απέναντί τους ευφυείς πιθήκους. Ενδιαφέρον έχει επίσης η σύνδεση με τις προηγούμενες ταινίες, αλλά δεν παύει να στηρίζεται σε συμπτώσεις (αυτή η χωροχρονική δίοδος στο διάστημα πηγαινοφέρνει διαστημόπλοια από και προς το μέλλον σταθερά και αμετάκλητα, σαν υπερταχεία λεωφόρος), την ίδια στιγμή που ο κοινωνικός της σχολιασμός είναι επιδερμικός και κάποιες φορές αστείος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)