Network (1976)



Ελληνικός τίτλος: Το δίκτυο

Δραματική σάτιρα των MGM/United Artists, σε σκηνοθεσία Σίντνεϋ Λιουμέτ, με τους Πήτερ Φιντς, Γουίλλιαμ Χόλντεν, Φέυ Ντάναγουέυ. 

Όταν ο επί σειρά ετών παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του φανταστικού δικτύου UBS μαθαίνει πώς πρόκειται να απολυθεί λόγω χαμηλής τηλεθέασης, ανακοινώνει στον αέρα πως θα αυτοκτονήσει την ώρα του δελτίου εντός μίας εβδομάδας. Μετά το σάλο που προκαλεί, εννοείται πως τον παύουν από τον αέρα, αλλά η εκτίναξη των μεριδίων τηλεθέασης κάνει τη νέα διευθύντρια προγράμματος να αναθεωρήσει και να προτείνει τη δημιουργία ενός νέου "εναλλακτικού" δελτίου. 

Μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά, το Δίκτυο είναι η επιτομή του σχολιασμού των Media, της χαλιναγώγησης της κοινής γνώμης και της μετατροπής των ειδήσεων σε σώου υψηλής τηλεθέασης. Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά πώς το λες, με ζητούμενο να απευθύνεσαι στα κατώτερα ένστικτα του τηλεθεατή. Μολονότι γυρισμένη σχεδόν 40 χρόνια πίσω, είναι τόσο επίκαιρη που γίνεται τρομακτική. Το πρωταγωνιστικό τρίδυμο είναι εξαιρετικό, ενώ το σενάριο είναι τόσο προσεκτικά γραμμένο που κάθε λέξη, κάθε κόμμα και κάθε παύση εξυπηρετεί τη διαδρομή της ταινίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)