La grande bellezza (2013)



Ελληνικός τίτλος: Η τέλεια ομορφιά

Δραματική κομεντί των Pathé/Medusa, σε σκηνοθεσία Πάολο Σορεντίνο, με τους Τόνι Σερβίλο, Κάρλο Βερντόνε, Σαμπρίνα Φερίλλι, Κάρλο Μπουτσιρόσο, Γκαλατέα Ράντζι. 

Ο Τζεπ Γκαμπαρντέλα, δημοσιογράφος, συγγραφέας και κοσμικός της νυχτερινής ζωής της Ρώμης, γιορτάζει με ένα εκκωφαντικό πάρτυ τα 65 του χρόνια. Πλήττοντας, πλέον, με τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και με τους φίλους του, ο ούτως ή άλλως μισάνθρωπος Τζεπ γίνεται περισσότερο σκωπτικός και κραυγαλέα επικριτικός με τη ζωή του και με τη ζωή των άλλων γύρω του. Χορτασμένος από τα πάντα, αναρωτιέται, αναζητά, απορεί, σχολιάζει, καυτηριάζει, πάντοτε κοιτάζοντας μια φανταστική θάλασσα στο ταβάνι της κρεββατοκάμαράς του, αποζητώντας διαρκώς την τέλεια ομορφιά μέσα στην ίδια του την πόλη. 

Ο δημιουργός του "Il divo" και του "Εκεί που χτυπά η καρδιά μου", πιο ώριμος από ποτέ, καταθέτει ένα κινηματογραφικό δοκίμιο, καθοδηγώντας άριστα τους ηθοποιούς του, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν στα χέρια τους ένα άρτια δουλεμένο σενάριο, με την κάθε λέξη να αποκτά ξεχωριστή σημασία μέσα στους διαλόγους. Εξαιρετική φιγούρα ο Τόνι Σερβίλο στο ρόλο του συγγραφέα-αφηγητή, παραπέμπει σε εμβληματικές μορφές του ιταλικού σινεμά, ενώ η καταπληκτική μουσική υπόκρουση της ταινίας υπογραμμίζει και εμφασιστοποιεί κάθε σκηνή, αναδεικνύοντας μικρές λεπτομέρειες, περισσότερο συναισθηματικά παρά κατ' εμφάνιση. Άτυπα, η ιστορία της μεταπολεμικής Ιταλίας, με επίκεντρο τη Ρώμη, που είναι και αναμφισβήτητα βασικός πρωταγωνιστής, χωρίς παρ' όλα αυτά να χρειάζονται εικόνες καρτ-ποστάλ για να αναδείξουν την ομορφιά της, Κομμουνισμός, ευρωπαϊκή αριστερά, παππισμός, καθολικισμός, γυναίκες, dolce vita, μια νότα από Ραφαέλλα Καρρά και φευγαλέα πλάνα του Κολοσσαίου, αφηγούνται μια ιστορία ειλικρινή, μακριά από επιτηδεύσεις, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικής αισθητικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)