Ex machina (2015)


Ελληνικός τίτλος: Από μηχανής

Επιστημονική φαντασία των Universal/Film 4, σε σκηνοθεσία Άλεξ Γκάρλαντ, με τους Αλίσια Βικάντερ, Ντόμναλ Γκλήσον, Όσκαρ Άιζακ. 

Ένας νεαρός αναλυτής επιλέγεται από τον πατριάρχη μιας τεράστιας εταιρείας νέων τεχνολογιών να πειραματιστεί με το νέο του κατασκεύασμα, μια ανθρωπόμορφη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης. 

Ένα από τα πιο καλοδουλεμένα σενάρια (με την υπογραφή του ίδιου του σκηνοθέτη) που είδαμε πρόσφατα στη μεγάλη οθόνη, αφηγείται υποδειγματικά μια πυκνή ιστορία, γεμάτη εκπλήξεις, ανατροπές, λαϊκή φιλοσοφία και επιστήμη. Το άρτια σκηνοθετημένο πρωταγωνιστικό τρίο (μνεία ιδιαίτερα στον Όσκαρ Άιζακ) αποδίδει τα μέγιστα σε μια ταινία που θα μπορούσε εύκολα να στραβοπατήσει στη φάρσα και την ευκολία, ενώ τα οπτικά εφφέ υπογραμμίζουν την αφήγηση χωρίς να την καπελώνουν. Εύκολο στην παρακολούθηση και από αμύητους στη θεματολογία του θεατές (και αυτή είναι η επιτυχία και η μαγκιά του), το σενάριο εξελίσσει την ιστορία του χωρίς περιττές περιπλοκές, ενώ την ίδια στιγμή προβληματίζεται για φιλοσοφικά θέματα περί ζωής και Δημιουργίας, καθώς και την όποια επέμβαση της τεχνολογίας στις ζωές των ανθρώπων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)