Nymphomaniac: Vol. I (2013)


Δραματική ταινία της Zentropa, σε σκηνοθεσία Λαρς Φον Τρίερ, με τους Σαρλότ Γκαινσμπούργκ Στέλαν Σκάρσγκάαρντ, Σάια ΛαΜπουφ, Κρίστιαν Σλέητερ, Ούμα Θέρμαν. 

Ένας άντρας περιθάλπτει μια άγνωστη γυναίκα που βρίσκει άσχημα χτυπημένη σε ένα δρομάκι. Όταν εκείνη συνέρχεται, του λέει πως είναι νυμφομανής και, κατηγορώντας τον εαυτό της, του αφηγείται περιστατικά από το παρελθόν της. 

Η πιο πολυσυζητημένη ταινία του εκκεντρικού σκηνοθέτη είναι σίγουρα μία από τις καλύτερές του, αλλά θα διαφωνήσω για το αν είναι τόσο προκλητική όσο συζητήθηκε (ας θυμηθούμε το Dogville). Αναμφισβήτητα οι ερωτικές σκηνές ωμού σεξ μπορεί να σου έρχονται φάτσα φόρα (ειδικά στην ολοκληρωμένη εκδοχή, χωρίς τις περικοπές), αλλά ας μην βιαστούμε να κάψουμε τα σουτιέν μας και να βγούμε στους δρόμους. Έχουμε ξαναδεί ωμό σεξ επί της οθόνης και δεν πάθαμε και τίποτα. Το θέμα είναι κατά πόσο εξυπηρετεί την αφήγηση της ιστορίας ή όχι. Και στην προκειμένη περίπτωση, ουδείς αμφιβάλλει πως δένει αρμονικά με την αφήγηση αυτής της αποστειρωμένης από κάθε συναίσθημα γυναίκας που κατά κάποιον τρόπο τιμωρεί τον εαυτό της με τις πράξεις της, τις επιλογές της, ακόμα και με τον τρόπο που αφηγείται την ιστορία της. 

Η Σαρλότ Γκαινσμπούργκ κουβαλάει ανέκαθεν όλη τη δυστυχία του κόσμου στο πρόσωπό της, οπότε είναι ιδανική για το ρόλο τής Τζο, την ίδια στιγμή που η πατρική, γεμάτη ζεστασιά και κατανόηση φιγούρα του Στέλαν Σκάρσγκάαρντ σε εκείνο το άθλιο, κακοφωτισμένο διαμέρισμα εξισορροπεί τον πόνο της αφήγησης. Χωρισμένο κατ' ουσίαν σε 4 κεφάλαια, το πρώτο μέρος του Nymphomaniac (που χωρίστηκε στα δύο λόγω μεγάλη διάρκειας για να διευκολυνθεί η διανομή του, ενώ στο μυαλό του σκηνοθέτη είναι μία ταινία) έχει δυνατές, αδύναμες και πολύ δυνατές στιγμές, με μικρές εναλλαγές μανιέρας στην κινηματογράφηση του κάθε κεφαλαίου, αλλά πάντοτε με το ίδιο δυνατό σενάριο που στηρίζεται στο λόγο και όχι απαραίτητα στην εικόνα. Αυτή, πάντως, που σου μένει σίγουρα στο μυαλό είναι η Ούμα Θέρμαν που είναι συγκλονιστική στο πέρασμά της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)