Macbeth (2015)


Ελληνικός τίτλος: Μάκβεθ

Studiocanal και Film 4 μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το θεατρικό του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Τζάστιν Κέρζελ, με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ. 

Μια μεταφορά που είχε δημιουργήσει προσδοκίες (κυρίως λόγω του πρωταγωνιστικού διδύμου), ξεφουσκώνει απότομα στην υλοποίησή της και δημιουργεί κενά και απογοήτευση. 

Σε μια προσπάθεια αποθεατρικοποίησης του έργου, η ταινία μεταφέρει τη δράση έξω, δείχνει τις μάχες και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα πολεμικού έπους, την ίδια στιγμή που οι διάλογοι διατηρούν τον σαιξπηρικό λόγο, κόντρα σε όποια επίφαση κινηματογραφικού ρεαλισμού. Ως αποτέλεσμα, οι ερμηνείες είναι αμήχανες, με το ένα πόδι στο σύγχρονης αισθητικής δράμα και το άλλο στον θεατρικό λόγο και εκφορά (σε αντίθεση, ας πούμε, με το Romeo + Juliet του Μπαζ Λέρμαν, που ακριβώς σε αυτή την κόντρα είχε στηρίξει την ατμόσφαιρα και την επιτυχία του), ενώ η συρρίκνωση του κειμένου σε μια διάρκεια 110 λεπτών ισοπεδώνει χαρακτήρες και γεγονότα. Ο Φασμπέντερ είναι ηγεμονικός και μεγαλοπρεπής, η Κοτιγιάρ παίζει άνευρα με ύφος μόνιμα δυσαρεστημένο, έχει κάποιες ωραίες στιγμές, αλλά το σύνολο είναι άνισο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)