The spy who loved me (1977)



Ελληνικός τίτλος: Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007: Η κατάσκοπος που μ' αγάπησε

Περιπέτεια της United Artists, σε σκηνοθεσία Λιούις Γκίλμπερτ, με τους Ρότζερ Μουρ, Μπάρμπαρα Μπαχ, Κουρντ Γιούργκενς, Ρίτσαρντ Κιλ, Γουώλτερ Γκότελ, Μπέρναρντ Λη, Λόις Μάξγουελ, Ντέσμοντ Λιούελυν.

Ένα βρετανικό  και ένα σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο εξαφανίζονται μυστηριωδώς και στις δύο χώρες σημαίνει συναγερμός. Η ΜΙ6 ενεργοποιεί άμεσα τον πράκτορα 007, ενώ η ΕΣΣΔ την ταγματάρχι Άνυα Αμάσοβα, με κωδική ονομασία ΧΧΧ. Οι περιστάσεις το φέρνουν έτσι ώστε οι δύο πράκτορες να οδηγηθούν σε αναγκαστική, ανεπίσημη συνεργασία, χωρίς όμως η ΧΧΧ να γνωρίζει ότι ο Μποντ είναι αυτός που σκότωσε τον αγαπημένο της σε μία αποστολή.

Σαφώς καλύτερη και πιο προσγειωμένη στο θέμα της περιπέτεια, αφού αυτή τη φορά τα κωμικά στοιχεία περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα και η δράση αναλαμβάνει πρώτο βιολί στην εξέλιξη της ιστορίας. Η αλήθεια είναι βέβαια πως όλο το στόρυ θυμίζει λίγο το "Ζεις μονάχα δυο φορές", αφού το υπερτάνκερ που καταπίνει πυρηνικά υποβρύχια μοιάζει εν πολλοίς με το διαστημόπλοιο που κατάπινε ακάτους στην ταινία του '67. Η δε σκηνή με το τραίνο και ο έρωτας με τη ρωσίδα πράκτορα σαφώς και κλείνουν το μάτι στο "Από τη Ρωσία με αγάπη". Κι αφού αναφέρθηκα στη σκηνή με το τραίνο, να μου εξηγήσει κάποιος παρακαλώ, στο ταξίδι τους από το Κάιρο στη Σαρδηνία, σε ποιο ακριβώς σημείο της διαδρομής ήταν υποχρεωτικός ο σιδηρόδρομος και γιατί;

Αυτό που έχει αναμφισβήτητο ενδιαφέρον στην ταινία είναι πως ο "κακός" Κουρτ Γιούργκενς δεν κινητοποιείται ούτε από χρήμα ούτε από διάθεση παγκόσμιας κυριαρχίας, αλλά από ένα μίσος και αποστροφή για την κατάντια του κόσμου μας, τον οποίο θέλει να μηδενίσει και να επανεκκινήσει, αυτή τη φορά στον βυθό της θάλασσας. Εμβληματικός πλέον ο εκτελεστής του φιλμ, ο Σιαγόνιας που κλέβει την παράσταση και μάλιστα είναι ο πρώτος που επαναλαμβάνει τον ρόλο του και στην επόμενη ταινία. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην "Κατάσκοπο που με αγάπησε" κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο σοβιετικός Στρατηγός Γκόγκολ, που θα επιστρέψει και σε μεταγενέστερες ταινίες. Τον υποδύεται ο Γουώλτερ Γκότελ που είχε ξαναπεράσει από ταινία Μποντ, και πιο συγκεκριμένα στο "Από τη Ρωσία με αγάπη" όπου έπαιζε ένα τσιράκι της οργάνωσης ΦΑΣΜΑ. Τον εξωτισμό αναλαμβάνουν να καλύψουν το Κάιρο, το Λούξορ και το μαγευτικό τοπίο των πυραμίδων, την τεχνολογία και τα "γουάου" εφφέ η Μαζεράτι που γίνεται υποβρύχιο, ενώ ο Μάρβιν Χάμλις αναλαμβάνει τα ηνία της μουσικής, κατόπιν αδυναμίας του Τζων Μπάρυ να εργαστεί επί αγγλικού εδάφους για φορολογικούς λόγους. Μάλιστα, "πειράζει" το βασικό θέμα, προσδίδοντάς του μια ντίσκο αίσθηση που έκανε μεγάλη επιτυχία. Το τραγούδι ερμηνεύει η Κάρλυ Σάιμον, ενώ στους τίτλους τέλους αναφέρεται ως επόμενη ταινία το "Για τα μάτια σου μόνο", όμως η επιτυχία του "Πολέμου των Άστρων" τούς άλλαξε τα σχέδια και μεσολάβησε το "Moonraker". 

H ταινία ήταν υποφήψια για 3 Όσκαρ (Μουσικής, Τραγουδιού, Σκηνογραφίας) και 2 BAFTA (Μουσικής, Σκηνογραφίας).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Το τραγούδι της Φλέρυς (2023)

Θέατρο - The Big Game (2024)